Poddepisod 75: ”Köttskola och köttkoma vid ’busbordet’ på Restaurang AG”

https://play.acast.com/s/edwardblom/2b33a61d-4f0e-4263-97df-678b9699324f

 

Denna gång får vi poddlyssnare vara med om något spektakulärt! Vi får följa med till Chef’s Table, ett särskilt bord i ett bås inne i köket på Restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm, där köksmästaren Johan Jureskog och hans kockar och kallskänkor bullar upp med de yppersta läckerheter köket bjuder under en helkväll med mat och dryck.

Det hela är, ack, inspelat i en annan era; om än för inte så många veckor sedan så strax innan Coronasmittan bröt ut på allvar i Sverige – det vill säga när det fortfarande kunde vara både festligt och fullsatt på våra restauranger.

Förhoppningsvis kommer den tiden åter, och som hjälp att drömma sig fram till den tiden står Mats Ryd och Edward Blom till er tjänst med frosseri och eufori. (Dock antyder de att man på grund av de alkoholromantiska inslagen för säkerhets skull bör vara minst 30 år för att enligt svensk lagstiftning ha rätt att lyssna …)

Johan Jureskog förklarar att han vill att varje kväll vid Chef’s Table ska vara en drömkväll, och att han alltid vill servera ”god mat rätt in i hjärtat”. Denna gång blir det champagne, ostron, havskräftor, märgben, tryffel, råbiff, churros och många andra godsaker.

Det är ett rutinerat gäng som tar sig an dem! Mats intar sitt Chef’s Table på AG för inte mindre än 24:e gången, vilket innebär att han ligger långt före Edward (femte gången) och självaste Johan Jureskog (tredje som gäst) i ligan. Omgivna av madeiraflaskor och specerier och med full insyn i allt som händer i köket talar de om allt från himmel till jord. Mats vill helgonförklara en viss keramiker, Johan drar en lans för det katalanska köket och Edward berättar om Ulf Elfvings möjligen otrendiga men underbara och TV-sända smörsås.

”Havskräftsnördig”, ”köttsheriff” och ”Täbytryffel” är några av de sammansättningar trion berikar svenska språket med – men kvällens bästa ord är nog ”busbord”, vilket är vad personalen på Restaurang AG kallar Chef’s Table där de har fria händer att servera det bästa de kommer på. Johan Jureskog bjuder även på en lektion i sin köttskola, där han går igenom de olika nötköttssorterna han serverar och dessas nationaliteter samt förklarar varför Skottland är världens bästa hemland för köttkor.

Något otippat hittar Edward något mjukt, fett och dallrigt som får honom ännu mer euforisk än alkohol – och det är ändå innan de fått in en hel lammskalle med ögonen kvar och, senare, en chokladfontän, på bordet!

Tillsammans reder de, apropå en lyssnarfråga, ut skillnaderna mellan bearnaisesås och aioli, och Edward förklarar vad en ”Familjen Blom”-blandning på flaska är.

P S Maila oss gärna: podden@edwardblom.se

Lyssnarsponsring: https://www.patreon.com/join/edwardblom

No comments yet.

Lämna ett svar