Rättelser i våra kokböcker

I alla bokprojekt uppstår smärre felaktigheter. Här kan du se en lista över dem vi hittat i våra kokböcker ”Allting gott och alldeles för mycket” och ”Kokkonst för livsnjutare”. Vi tar främst med avgörande fel vad gäller recepten i denna lista.

Observera att böckerna – åtminstone ”Allting gott…” – existerar i olika upplagor och tryckningar! Ju tidigare ett fel upptäckts, desto större är chansen att det redan rättats i de bokexemplar som finns i handeln.

 

KOKKONST FÖR LIVSNJUTARE

Inga felaktigheter i recepten påträffade än så länge.

 

ALLTING GOTT OCH ALLDELES FÖR MYCKET

Gastronomens karré, sid 66 *)

Tyvärr har portvinet fallit bort från tillagningsanvisningarna. Det ska stå:

Krydda med portvin, honung och salt.

 

Glöggmusslor från Harlem, sid 69

Vetemjöl (några matskedar) fattas i själva ingredienslistan, men står med i arbetsbeskrivningen.

 

Vintervärmarsoppa, sid 87 *)

Det ska naturligtvis inte vara 200 palsternackor i soppan, utan:

200 gram palsternackor

 

Potkäs, sid 126

Denna rad har dessvärre fallit bort:

”Tillsätt ett spetsglas konjak, brännvin eller whisky.”

Stycket ska lyda:

”Mosa ihop osten med rumstempererat smör (drygt hälften så mycket som mängden ost). Tillsätt ett spetsglas konjak, brännvin eller whisky. Krydda med spiskummin…”

Det är oerhört viktigt för smakens skull att det är starkvara med!

 

Apelsintillbehör, sid 176 *)

De tillbehör som serveras till lakrits- och absintglassen är en aning otydligt presenterade. Det ska vara 3 + 2 = totalt 5 (blod)apelsiner. Här följer en omskriven version av ”apelsintillbehören”:

5 blodapelsiner
1–2 dl vatten
10 stjärnaniskapslar
2–3 msk absint
2 msk honung
lite saltlakritsgodis

Gör så här

Pressa 3 av blodapelsinerna. Sjud apelsinsaften, vattnet, stjärnanisen och absinten i 15–30 minuter under lock.

Sila (men behåll några av stjärnorna för dekorering).

Tillsätt honungen. Koka utan lock under uppsikt tills lagen är trögflytande (cirka 15 minuter).

Servering

Skär fruktköttet från 2 apelsiner i hallonstora bitar. (Om ni orkar, filéa dem först.) Fördela på tallrikar.

Häll lagen över apelsinköttet, samt lite vackert över tallriken. Låt svalna.

Lägg på ett par kulor av glassen. Dekorera med saltlakritsgodis och stjärnanis.

Övriga fel

Sidan 81: ”…med kocken, konstnären och multitalangen Ellen Wästfelt…” ska det vara (namnet är felstavat på detta ställe i boken).

Sidan 81, 88 och 156: Programmets titel ska vara ”Klockan åtta hos stjärnorna”, inte ”Halv åtta hos
stjärnorna”. *)

 

Har du hittat något som behöver rättas?

Om du har upptäckt fel eller otydligheter i recepten i ”Allting gott och alldeles för mycket” och ”Kokkonst för livsnjutare” vill vi gärna veta det, så att vi kan ändra felaktigheter i eventuella kommande upplagor! Skriv till: blom@kinn.se. Kommentera gärna även faktafel och simpla skrivfel. Tack på förhand!