Karp

 En söndagskväll för ett tag sedan hamnade Gunilla och jag på SABIS Fältöversten. När vi passerade den manuella disken fick jag se att de hade karp. Gunilla talade i telefon och kunde inte vara mitt bollplank – passande nog med en god vän i Prag. Jag kunde inte hejda mig utan spontanköpte. ”Någon sådan har jag aldrig sålt förut”, sa ynglingen i fiskdisken upprymd, vilket gjorde mig lite orolig eftersom fisk är en färskvara …

Först följande kväll letade jag rätt på ett recept på internet, modifierade det lite och skred till verket. Och? Jo, det var fantastiskt gott! Riktigt, riktigt bra! Hade förväntar mig lite dysmak och mycket ben. Men när man väl rensat bort benen var det ett fantastiskt mjukt och krämigt fiskkött som jag personligen tycker är ännu godare än de dyrare, fasta sorterna som torsk. Plötsligt förstod jag att  östeuropéernas  karpfixering till jul inte enbart är av traditionella grunder utan även av kulinariska.

Några veckor senare mötte jag en forskare på Sveriges fulaste byggnad (efter Arkitekthögskolan) Södertörns högskola som berättade att hon forskade på gamla fiskdammar. Vi hade massa småskalig fiskodling i gamla tider såväl på landet som i städerna. Karp gick dock bara att odla längst ner i söder, i resten av landet var det rudor som gällde. Och här och var finns ännu överlevande bestånd av rudor i gamla dammar. Själv bor jag inte långt från platsen Ruddammen här i Stockholm, måste promenera dit och se om det finns någon damm kvar man kan tjuvfiska i – annars får det bli Fältöversten igen.

Tillägg: Det har kommit upp frågor hur vi tillagade den. Det gjorde vi ugn med tomater, palsternacka och backonbitar. Jag tror det rökta och baconet och det syrliga i tomaterna var väldigt bra för att ta bort den där dysmaken som karp sägs kunna ha. Eller också är det bara en myt, vi kände ingen sådan i alla fall -var bara riktigt, riktigt gott. Skulle vilja äta karp varje vecka! Varför kan inte lunchrestaurangen nära mitt jobb som drivs av två polacker och en tjeck börja ha det istället för den varje vecka återkommande gösen?

 

Tags: , , , , , , ,

Karp

2 Responses

  1. Hej Edward!

    Du får bege dig söderut närmare bestämt Perstorp. Här har vi gott om gamla karpdammar och även ett plastmuseum!
    http://hd.se/klippan/2012/01/30/provsmaka-karp-pa-plastens-hus/

    Väl mött!

    jonatas 10 februari, 2012 at 21:12 #
    • Det är inte bara i Östeuropa som karp är en omtyckt fisk till jul utan framförallt också i Sydtyskland, Österrike och Schweiz. Vi bor i närheten av Bodensjön och här finns det många karpdammar, oftast en gång anlagda av klostermunkar.
      Karparna fiskas inte och äts upp med en gång. Julfisken tas till exempel upp ur dammarna i slutet av oktober och omplaceras tankar med rent vatten för att bli av med dysmaken. Något liknande gör man ju också med sniglar som hålls på en ren sandbädd innan de förtärs.

      Tommy Strandberg 14 november, 2021 at 10:32 #

Lämna ett svar