Vanliga frågor (FAQ)

OBS! Tyvärr fungerar inte WordPressfunktionen på denna sida som det ska. För att komma till respektive svar på frågorna måste ni skrålla ner, ni hamnar tyvärr inte där automatiskt vid klickande på frågan. Vi hoppas att detta åtgärdas inom en snart framtid!


1. Vad menas med ”Allting gott och alldeles för mycket”?

Uttrycket kommer från något Edward spontant råkade säga när han spelade in en video om räkmackans historia. Läs mer på sidan Allting gott.

/Gunilla Kinn Blom 

 

2. Jag skulle vilja bjuda Edward på middag eller ett glas öl, eller allra helst ta med honom i vår herrklubb – eller helt enkelt ge bort Edward i present. Går det?

Edward får en hel del synnerligen vänliga och trevligt formulerade förfrågningar från privatpersoner som vill bjuda in honom till barhäng, whiskyprovning, middagar, bröllopsfester, herrklubbsträffar, ordenssällskap, restaurangbesök och liknande tillställningar, runtom i Sverige.

Det är även många som ber om skräddarsydda tips på menyer och dryckesval, eller vill att Edward ska komma hem och laga mat eller prova drycker hos dem. Många frågar också om de skulle kunna ge bort som present till någon att Edward dyker upp i ett visst sammanhang.

Men tyvärr räcker tiden inte till för att tacka ja till att delta i några som helst privata evenemang. Edward har alltid haft en otroligt stor vänkrets, större än de allra flesta människors – och han skulle gärna vilja tillbringa mer tid med sina kära, gamla nära vänner än han hinner. Han är även aktiv i massvis av föreningar och sällskap, som var och en har dussintals eller hundratals medlemmar, och en uppsjö av sociala aktiviteter. När han gifte sig fördubblades dessutom genast vänkretsen ..! Och när han fick barn mer än halverades tiden för att hinna med allt detta – ja, mer än så försvann…

Edward har således ingen brist på vänner och sociala kontakter. Tvärtom, faktiskt! Eftersom han förutom att driva sitt företag och umgås med sin lilla familj dessutom behöver tid till att äta, ta en promenad på sta’n då och då och att sova minst nio timmar per natt blir ekvationen för att hinna engagera sig i nya sociala aktiviteter – och/eller att ta upp nya bekantskaper via nätet, eller att stämma träffa med folk han inte känner på sta’n – tyvärr helt omöjlig att lösa. Hur roligt det än vore för dem som frågar.

Så dessvärre tvingas vi alltid, hur tråkigt det än är, vänligt men mycket bestämt tacka nej till dessa inbjudningar från privatpersoner och föreningar/klubbar. Vi tackar också nej till alla slags uppdragsförfrågningar från privatpersoner, betalda såväl som obetalda.

(Det har hänt att Edward tackat ja till en middag med privatpersoner, på Snerikes nation i Uppsala. Det var då till förmån för välgörande ändamål, för att samla in en stor summa pengar ämnade att stoppa spridningen av HIV, via Musikhjälpen. Läs mer om detta på Sveriges Radios hemsida.)

Kanske kan ett alternativ vara att ni och era vänner tillsammans lagar mat ur någon av våra kokböcker? ”Allting gott och alldeles för mycket” eller ”Kokkkonst som livsnjutare” fungerar utmärkt som present till de flesta!

Ett annat presentalternativ är förstås att beställa något av Edward Blom-vinerna som kan hämtas ut på vilken Systembolagsbutik som helst i landet utan extra kostnad.

/Gunilla Kinn Blom 

 

Till överst på sidan

 

3. Kan Edward hålla föredrag för vår ideella förening/vårt sällskap/vårt gäng?

Svaret är tyvärr nej. Edward gör varje år några få, väl utvalda, gratisframträdanden i olika välgörenhetssammanhang – för föreningar han själv är medlem i sedan länge, och för olika vän- och familjesammanhang. Varje föredrag tar upp till en arbetsvecka att få ihop – inklusive mailande, research, litteraturstudier, skrivande, förberedelser och resa – vilket innebär en indirekt kostnad för oss på många tusentals kronor.

Eftersom Edward inte har några fasta inkomster från något håll, utan försörjer sig just på att bland annat hålla föredrag – och eftersom han inte hinner göra mer än några få scenframträdanden per månad – har han tyvärr inga möjligheter att ställa upp utan arvode, eller till symboliskt arvode, utöver vad han redan gör.

(Se även svaret på frågan ”Kan vi boka Edward för en ölprovning eller som toastmaster på vårt bröllop?” nedan).

/Gunilla Kinn Blom 

 

Till överst på sidan

 

4. Kan vi boka Edward för att laga mat tillsammans med honom, ordna en ölprovning, som toastmaster på vårt bröllop eller som födelsedagsöverraskning?

Nej, tyvärr. Edward har inte möjlighet att åta sig uppdrag för privatpersoner. Han jobbar i första hand med att göra TV, producera kokböcker och skriva texter, och gör därutöver enstaka framträdanden (föredrag, dryckesprovningar och olika event) för företag och organisationer, främst på vardagar.

Eftersom det är svårt att försörja sig på enbart TV- och bokproduktion samt artikelskrivande är det dessa företagsframträdanden som huvuddelen av våra inkomster kommer från, och som vi måste prioritera. Tiden och energin räcker dessvärre inte till åt uppdrag för privatpersoner också!

Med skatt, sociala avgifter och 25 % moms blir kostnaden dessutom relativt hög för de allra flesta privatpersoner, så vi jobbar endast med företagskunder, branschorganisationer och liknande. (Se även svaret på ”Kan Edward hålla föredrag för vår förening/vårt sällskap/vårt gäng?” ovan).

/Gunilla Kinn Blom 

 

Till överst på sidan

 

5. Jag behöver hitta på en meny/har en fråga som gäller öl/ska skriva en uppsats om mathistoria/ska hålla föredrag om mat och dryck/ska åka till X-staden och vill ha skräddarsydda förslag på vilka restauranger jag borde gå till där. Kan Edward hjälpa mig?

Dessvärre har Edward inte möjlighet att svara på individuella frågor om exempelvis maträtter, recept, meny- och dryckesval. Han får väldigt många förfrågningar om detta, och skulle inte hinna med sitt arbete (eller knappt ha någon fritid) om han skulle besvara alla – särskilt som många ämnen kräver tidsödande research och faktakoll. Vi är egna företagare, och har inga inkomster från något håll för att besvara allmänhetens frågor på arbetstid. Vi har heller inte möjlighet att ta av vår relativt blygsamma fritid till detta. Tyvärr!

Han kan dessvärre heller inte hjälpa till med att göra research till skol- och universitetsuppgifter och -uppsatser om mat- och dryckeshistoria, eller besvara allmänna frågor om detta.

Skolelever, studenter, studiecirklar, hembygdsföreningar och alla andra som ska göra projekt om mat- och dryckeshistoria uppmanas istället att själva söka information i arkiv, i böcker och på Internet, med hjälp av exempelvis bibliotekarier och skol- och forskningsbibliotek samt på antikvariat. Böcker och arkiv är bra källor till kunskap, det är därifrån Edward fått det mesta av sin! (Den pedagogiska poängen med att skriva skoluppsatser och liknande är ju också just att själv söka information i litteraturen, inte att få den sammanfattad och serverad från någon annan som läst litteraturen. ;-)) Det finns gott om myndigheter och organisationer som har särskilda informationsavdelningar att kontakta.

För individuella tips på restauranger, krogar och barer, kolla i exempelvis White Guide eller de tidningar som publicerar krogrecensioner (eller googla). Vi kan för övrigt omöjligen svara på de frågor vi får av typen ”Vilken italiensk restaurang är bäst i Stockholm?” eller ”Vart ska jag gå för att äta stadens bästa crispy duck?” – sådana frågor är faktiskt väldigt märkliga, eftersom de ju förutsätter att vi haft tid och råd att äta oss igenom en massa ställen av just de slagen och kan göra en samlad bedömning. Men det har vi tyvärr inte… (Det är dessutom omöjligt att ge specifika råd om krogval till personer man inte känner närmare! Det vill vi bara göra till vänner.)

Söker ni allmänna uppgifter om mathistoria rekommenderas exempelvis alla böcker av etnologen Jan-Öyvind Swahn. 1900-talets senare mathistoria berättas i exempelvis Jenny Dambergs Nu äter vi. Olika årgångar av Gastronomisk kalender är en guldgruva av information. Gäller det öl rekommenderas Stora Ölboken av Jan-Erik Svensson. Vissa mattidningar, till exempel Allt om Mat och Äkta Mat, har för övrigt frågelådor för sina läsare. På vissa universitet och högskolor finns etnologer och andra som har som arbetsuppgift att svara på frågor och sprida forskningsinformation om exempelvis mat och dryck.

En bibliografi över de böcker och artiklar som Edward har skrivit finns här.

Vill ni ha inspiration till menyer rekommenderar vi att ni tittar i kokböckerna ”Allting gott och alldeles för mycket” och ”Kokkonst för livsnjutare”! Edward har tyvärr ingen möjlighet att komponera individuella menyförslag, såvida det inte ingår i ett större uppdrag (vilket Edward dock inte åtar sig för privatpersoner).

Recept och tillagningsmetoder finns det en uppsjö av på Internet. Många av de frågor vi får besvaras mycket bättre och snabbare av Internets receptsajter eller en vanlig grundkokbok än av oss. 🙂 Våra recept har publicerats eller kommer att publiceras i våra kokböcker; enstaka av dem finns även på Internet (t ex recept.nu).

Medier och företag/organisationer kan anlita Edward för research- och konsultuppdrag om exempelvis menyval och mat- och dryckeshistoria, se ”Anlita Edward Blom”.

Matskribenten (och vår stora idol) Lisa Förare Winbladh driver en frågelåda om råvaror, matlagning, matkemi, mat och dryck som vi varmt rekommenderar – sök på ”Det godaste jag vet” i Facebook, så hittar du den. (Lisa ber om att den som haft nytta av hennes svar donerar en slant till Läkare utan gränser som tack för hjälpen.)

/Gunilla Kinn Blom

Till överst på sidan

6. Vi är skolelever på gymnasiet/studenter på gymnasiet och skulle vilja träffa Edward för att intervjua/fotografera/få researchhjälp av honom till ett grupparbete/en uppsats/en skoluppgift. Uppgiften ska vara klar i övermorgon – skulle Edward kunna svara oss inom några timmar?

Tyvärr har Edward för det mesta fullt upp och svårt att göra något överhuvudtaget med kort varsel. Att hjälpa gymnasieelever eller universitets- och högskolestudenter med research, arbetsuppgifter, intervjuer till magasin, fotograferingsuppdrag och liknande är tyvärr aldrig möjligt – ens med långt varsel. Vi måste av tidsskäl tacka nej även till många av de medieförfrågningar som skulle leda till publicering, och har dessvärre inte tid och möjlighet att låta Edward ställa upp för studenter och skolelever – hur vällovligt det än vore.

För intervjuer till skol- och utbildningssammanhang, kontakta gärna någon av måltidsforskarna vid Campus Grythyttan vid Örebro universitet istället eller kanske på Nordiska museet i Stockholm! De kan, till skillnad från Edward, möjligen besvara frågor på arbetstid – och även om de nog också har mycket att göra så ingår det till viss del i universitetens och museernas folkbildande uppdrag att ta emot sådana.

Edward har inte heller någon som helst tid eller möjlighet att vara rådgivare eller mentor till så kallade UF-företag. Vi driver ett eget litet företag, och har inte råd att bjuda på vår arbetstid till andras projekt – vare sig det är i utbildningssyfte eller andra sammanhang. Tyvärr!

Se även svaret på frågan 5 ovan.

7. Vilken är Edwards favoriträtt?

Detta är en av de absolut vanligaste frågorna Edward får. Men Edward har ingen särskild favoriträtt, och inte heller någon särskild favoritbok, favoritöl, favoritresa eller favoritförfattare. Hela poängen med mat (litteratur, drycker etc) är ju att man inte måste välja samma om och om igen, utan att man ständigt kan prova nya!

Det ligger helt enkelt inte för Edward att ha enstaka favoriter.

Så här sade han en gång när han fick frågan från en tidning om att välja sin favoriträtt bland julmaten:

Hela vitsen med julbordet är att man inte kan, inte ska välja en enda favorit! Julbordets idé och själ är – likt smörgåsbordets – mångfalden, att det ska vara lite av allt: bröd, smör, fiskrätter, kötträtter, lådor, kålrätter – kallt och varmt, salt och sött, enkelt och överdådigt. Att be mig välja en rätt är därför en fullständigt felaktigt ställd fråga. Jag hatar att välja en sak även som vanlig favoriträtt, eller en enda favoritrestaurang, en favoritstad, en favoritroman.. Det blir ynkligt och smått och till slut alltid en lögn, för det är aldrig en enda sak som är den främsta. Med julbordet slipper man ju välja. Det är det som ÄR själva julbordet: Allt!

Men eftersom så många ändå frågar om just detta kommer här ett svar: Edward är svag för exempelvis skaldjur, gravlax, rundrökt ål, välmarmorerat kött och ostar – och såklart smörgåsbord. Eller egentligen för all vällagad mat (men han äter inte socker, ris, potatis, pasta och andra livsmedel med högt GI-tal).

En variant på frågan är vilken som är hans favoriträtt i kokboken Allting gott och alldeles för mycket. Hela idén med den boken är dock att presentera Edwards favoritrecept; den innehåller alltså ett 90-tal älsklingsrätter.

En särskild favorit är ändå: Anka Edward Blom. Inte för att Edward skulle vilja äta den rätten om och om igen resten av sitt liv, tvärtom – utan för att det vore roligt att sprida just detta recept, som han utvecklat under en lång tidsperiod, till så många som möjligt. Gärna under det namnet. Anka Edward Blom är fantastiskt gott! Ni hittar receptet här.

/Gunilla Kinn Blom 

Till överst på sidan

8. Hur kommer det sig att Edward Blom blev intresserad av mat?

Edward tycker nog själv att det är konstigare med människor som inte är intresserade av mat, med tanke på hur nödvändigt det är för vår överlevnad att äta och dricka. 😉

Mer om hur han redan som barn upptäckte att det var roligt att mumsa i sig delikatesser och själv laga mat står att läsa i ett kapitel i Allting gott och alldeles för mycket.

/Gunilla Kinn Blom 

 

Till överst på sidan

 

9. Var träffades Edward och Gunilla?

Det finns mer eller mindre utförliga svar på den frågan, men den korta versionen är att vi träffades ordentligt första gången vid champagnebuffén på Årets kock-banketten i Globens annex vintern 2010.

/Gunilla Kinn Blom 

 

Till överst på sidan

 

10. Vad har Edward för titel?

Punscharkivarie, läskciceron, vivör, stilikon, matideolog, livsnjutare, gourmet, gourmand, finsmakare, expert, kulturprofil och tv-personlighet är några exempel på epitet som har använts om Edward Blom i olika sammanhang … men vad har han egentligen för titel?

Edward har en fil. kand. i humaniora med inriktning på litteraturvetenskap, och en arkivarieexamen. Under 15 års tid arbetade han på Centrum för Näringslivshistoria där han bland annat var ”chef för särskilda projekt”, redaktör för tidskriften Företagsminnen och inblandad i historieberättar-arbetet för många svenska storföretag såsom H&M, Ica och Ikea. Det är alltså inte fel att kalla Edward för humanist, arkivarie, redaktör och/eller näringslivshistoriker – även om det inte primärt är vad han jobbar som idag.

Mer korrekt nu är det att använda titlarna kulturhistoriker, mat- och dryckeshistoriker och/eller gastronom. Det sistnämnda ordet står för en person som arbetar professionellt med mat och matens kulturhistoria, en finsmakare som intresserar sig för måltidskulturen – och det passar ju ypperligt in på det mesta av det Edward gör.

Sedan hösten 2012 driver han aktiebolag, och är således även egen företagare med inriktning på uppdrag som föredragshållare, skribent, matlagningsledare, moderator och konferencier. I tv och radio har han dykt upp som allt från programledare till domare och proffstyckare.

Han är dessutom knuten till Centrum för Näringslivshistoria som fellow writer och hedersledamot, och har gett ut så pass många böcker (se bibliografi här) att han vid det här laget även kan tituleras författare. Han är för övrigt medlem av Författarförbundet.

Inte nog med det, Edward är dessutom riddare, med graden ”kommendör”, i Heliga gravens av Jerusalem Orden.

Valet av titel får alltså bero lite på sammanhanget, men någon av dem som står i fet stil ovan fungerar för det mesta! TV4 brukar t ex skriva ”gastronom och kulturhistoriker”.

/Gunilla Kinn Blom 

P S Följande titlar har felaktigt använts om Edward Blom: historiker (står för en person som har forskarutbildning i historia, eller historia som huvudämne i en akademisk examen, vilket Edward inte alls har)kock (hemmakock eller amatörkock stämmer däremot utmärkt) och sommelier (en redaktion försökte rentav med somalier – men det är Edward inte heller).

Till överst på sidan

 

11. Skulle Edward kunna spela in en videohälsning åt min bror/mina kompisar/mig/vår förening/vårt middagskalas/vår studentfest/vårt lilla företag?

Svaret är nej. Edward får ofta – flera gånger i veckan – förfrågningar om att spela in skräddarsydda videogratulationer till födelsedagar, studentsittningar, föreningar, studentkårer, brudpar, firmafester och andra. Tyvärr visar all vår erfarenhet att det snabbt blir alltför krångligt, och därmed tidsödande, även om det ”bara” handlar om en kort hälsning. Edward måste låna någons dator med rätt programvara, klä  sig i för ändamålet passande kläder, göra om inspelningarna ända tills han blir nöjd, se till att formatet fungerar att maila, kanske maila om för att filen visade sig vara för stor … och så vidare.

Även en videohälsning är ju en form av uppträdande, eller framträdande, vilket alltid tar energi från den som ”står på scen”.

Eftersom det hittills tagit orimligt mycket tid varje gång vi trots allt gjort enstaka personliga videohälsningar (och alltså ofelbart tar tid från något annat, i en nästan alltid överbokad kalender, bara genom att vi måste ha det i bakhuvudet) har vi valt att helt enkelt alltid säga nej till alla som frågar. På så vis blir det åtminstone rättvist. Sorry!

Nästan alla som frågar säger att det ”bara skulle ta fem minuter”, men vi vet av erfarenhet att bara den inledande korrespondensen tar betydligt mer tid av oss än så. Tyvärr är det tid vi inte har, och därmed inte kan bjuda på.

Vi gör inte heller den typen av videohälsningar för privatpersoner mot betalning. Det tar för mycket tid och energi från andra arbetsuppgifter och blir därmed olönsamt (eller orimligt dyrt för beställaren, och det blir ingen glad över). Videohälsningar är helt enkelt inte en tjänst som vårt företag erbjuder. Ska ni ha firmakalas, personalfest eller något liknande är det alla gånger mycket roligare och godare att lägga pengarna på att köpa in en massa, massa Edward Blom-vin till den istället. På flaskornas etiketter finns för övrigt en hälsning från Edward! Förvisso inte i videoform…

För företag och andra organisationer kan Edward naturligtvis leverera professionella videor till olika evenemang, men då i samarbete med något av de professionella produktionsbolag vi jobbar kontinuerligt med.

Vi uppskattar för övrigt att inte ens behöva få frågor om mobilkamerainspelade videohälsningar, eftersom vi ofelbart får ständigt dåligt samvete för alla tjänster vi inte gör åt alla som frågar snällt och vänligt … och att ha dåligt samvete för att man säger nej slukar som bekant också energi.

Vi tvingas också avböja alla förfrågningar om att skicka fotografier, ta selfies, skriva inbjudningskort åt kalas ni tänkt ordna, viga bröllopspar och så vidare – men vi är väldigt imponerande över alla kreativa idéer ni har om vad Edward skulle kunna göra!

/Gunilla Kinn Blom 

Till överst på sidan

 … men det tar ju bara fem minuter!

En stor del av de förfrågningar vi får hävdar att det ju ”bara skulle ta några minuter” för oss att göra det ena eller det andra åt någon. Tyvärr är vår erfarenhet att det nästan aldrig stämmer. 99 av 100 gånger tar det betydligt längre tid.

En intervju som kanske i teorin, eller om man bara räknar tiden för själva frågeställandet, skulle ta 15–20 minuter tar mycket längre tid om man också räknar in all tid för mailväxling, research och förberedelser, kontrolläsning av och korrespondens kring texten, fotografering och andra saker som dyker upp. När vi får en förfrågan om en intervju ”som bara skulle ta 20 minuter” räknar vi därför med att det i praktiken tar åtminstone några arbetstimmar, totalt, oftast mer.

Och även sådant som kanske verkligen bara skulle ta en kort stund, till exempel ”ett snabbt möte”, är svårt för oss att tacka ja till. Detta eftersom vi behöver lång, oavbruten tid för att kunna skriva och arbeta i fred åtminstone ibland. Även ett kort möte bryter upp en arbetsdag. Läs gärna mer om detta – och om att, som vi, vara på ”the makers’ schedule” – i denna utmärkta text om varför möten och annat som avbryter kreativt arbete ofta är tids- och energitjuvar: http://www.paulgraham.com/makersschedule.html

Vi har dessutom ständigt ont om tid – och hinner i stort aldrig med saker som vi gärna skulle vilja ta itu med hemma. Som att städa våra skrivbord, röja på vinden, laga trasiga kläder, ringa upp gamla vänner som vi inte hört av på länge, putsa silver, mangla lakan, plantera om blommor, läsa romaner, organisera papper i pärmar, skriva rent recept, göra album av våra bröllopsbilder som togs 2011, gå till frisören/tandläkaren/massören/gymmet och cirka en miljon andra saker. I det läget går det tyvärr inte att prioritera att spela in videohälsningar eller göra liknande tjänster åt privatpersoner vi inte känner på vår fritid. Hade vi obegränsat med tid till förfogande vore läget kanske ett annat, men det har vi tyvärr inte! Ni får nöja er med det Edward bjuder på i böcker, artiklar, sin YouTubekanal och andra medier och annat han gör för offentligt avnjutande. 🙂

 

12. Jag har boken X eller föremålet Y i min ägo, och undrar om Edward skulle kunna säga vad det är värt?

Tyvärr, Edward har ingen aning om vad olika föremål är värda på marknaden. Vänd er till ett antikvariat eller antikvitetshandlare som jobbar med handel med liknande föremål, eller lägg ut det på Blocket eller annan auktionssajt! Tidningar som Antik & Auktion har frågelådor där deras experter kan ge uppskattningar och göra värderingar.

Olika museer kan ha experter som kan hjälpa till med information om proveniens, historik, etc – men vi har tyvärr i regel varken kunskap, möjlighet eller tid att hjälpa till med sådan research eller bedömningar.

Om ni har tillgång till intressanta arkivhandlingar som ni vill ha hjälp med att härbärgera eller bedöma, kontakta gärna Edwards förra arbetsplats Centrum för Näringslivshistoria (men inte heller CfN kan hjälpa till med föremålsvärderingar, eftersom det är ett arkiv).

 

13. Jag skulle vilja ha en bok av Edward signerad. Är det möjligt?

Det händer att vårt förlag och andra arrangörer ordnar signeringstillfällen, exempelvis på Bokmässan i Göteborg och på olika ställen i Stockholm – så kom gärna till ett sådant, även om du redan köpt boken. Datum och annan information om sådana publiceras i förväg – så snart vi får kännedom om dem – på Edwards blogg (se exempelvis detta inlägg) och/eller på Facebook eller andra sociala medier.

Vi har tyvärr inte tid och möjlighet att lösa ut några paket på posten, än mindre att sända tillbaka dem – så vänligen skicka oss inga böcker eller andra föremål för signering! Vi har ingen möjlighet att signera böcker i vårt hem, utan hänvisar till signeringstillfällen enligt ovan.

/Gunilla Kinn Blom 

 

14. Hur gör jag om jag skulle vilja ha Edwards autograf?

Kom till något av Edwards signeringstillfällen, ifall något sådant är på gång (läs mer om signeringar här)!

Ett annat sätt är att skicka ett frankerat svarskuvert – storleken C6 räcker – med din eller annan autografmottagares adress på till:

Edward Blom-autograf

Bloms företagsservice

Almhagsvägen 20

178 38 EKERÖ

En autograf kommer så småningom i retur i ditt kuvert, men det kan dröja minst några veckor (ibland längre). Tyvärr har Edward inte möjlighet att skriva och skicka personliga hälsningar.

Till överst på sidan



  • 1.Allting gott och alldeles för mycket
  • Vad menas med ”Allting gott och alldeles för mycket”?

    Uttrycket kommer från något Edward spontant råkade säga när han spelade in en video om räkmackans historia. Läs mer på sidan Allting gott

  • 2.Anlita Edward Blom
  • Kan Edward hålla föredrag för vår ideella förening/vårt sällskap/vårt gäng?

    Svaret är tyvärr nej. Edward gör varje år massvis av olika gratisframträdanden i olika välgörenhetssammanhang, för föreningar han själv är medlem i och för olika vän- och familjesammanhang. Varje föredrag tar upp till en arbetsvecka att få ihop – inklusive mailande, research, litteraturstudier, skrivande, förberedelser och resa – vilket innebär en indirekt kostnad på många tusentals kronor.

    Eftersom Edward inte har några fasta inkomster från något håll, utan försörjer sig just på att hålla föredrag – och eftersom han inte hinner göra mer än max ett eller möjligen ett par framträdanden per vecka – har han tyvärr inga möjligheter att ställa upp utan arvode, eller till symboliskt arvode, utöver vad han redan gör.

    (Se även svaret på frågan ”Kan vi boka Edward för en ölprovning eller som toastmaster på vårt bröllop?” nedan).

  • Kan vi boka Edward för att laga mat tillsammans med honom, ordna en ölprovning, som toastmaster på vårt bröllop eller som födelsedagsöverraskning?

    Nej, tyvärr. Edward har inte möjlighet att åta sig uppdrag för privatpersoner. Han jobbar i första hand med att göra TV, producera kokböcker och skriva texter, och gör därutöver enstakaframträdanden (föredrag, dryckesprovningar och olika event) för företag och organisationer, främst på vardagar.

    Eftersom det är svårt att försörja sig på enbart TV- och bokproduktion samt artikelskrivande är det dessa företagsframträdanden som huvuddelen av våra inkomster kommer från, och som vi måste prioritera. Tiden och energin räcker dessvärre inte till åt uppdrag för privatpersoner också!

    Med skatt, sociala avgifter och 25 % moms blir kostnaden dessutom relativt hög för de allra flesta privatpersoner, så vi jobbar endast med företagskunder, branschorganisationer och liknande. (Se även svaret på ”Kan Edward hålla föredrag för vår förening/vårt sällskap/vårt gäng?” ovan).

  • Jag behöver hitta på en meny/har en fråga som gäller öl/ska skriva en uppsats om mathistoria/ska hålla föredrag om mat och dryck/ska åka till X-staden och vill ha personliga förslag på vilka restauranger jag borde gå till där. Kan Edward hjälpa mig?

    Tyvärr har Edward inte möjlighet att svara på individuella frågor om exempelvis maträtter, recept, meny- och dryckesval. Han får väldigt många förfrågningar om detta, och skulle inte hinna med sitt arbete (eller knappt ha någon fritid) om han skulle besvara alla – särskilt som många ämnen kräver tidsödande research och faktakoll. Vi är egna företagare, och har inga inkomster från något håll för att besvara allmänhetens frågor på arbetstid. Vi har heller inte möjlighet att ta vår fritid till detta.

    Han kan dessvärre heller inte hjälpa till med att göra research till skol- och universitetsuppgifter och -uppsatser om mat- och dryckeshistoria, eller besvara allmänna frågor om detta.

    Skolelever, studenter, studiecirklar, hembygdsföreningar och alla andra som ska göra projekt om mat- och dryckeshistoria uppmanas istället att själva söka information i arkiv, i böcker och på Internet, med hjälp av exempelvis bibliotekarier och skol- och forskningsbibliotek samt på antikvariat. Böcker och arkiv är bra källor till kunskap, det är därifrån Edward fått det mesta av sin! (Den pedagogiska poängen med att skriva skoluppsatser och liknande är ju också just att själv söka information i litteraturen, inte att få den sammanfattad och serverad från någon annan som läst litteraturen. ;-))

    Söker ni allmänna uppgifter om mathistoria rekommenderas exempelvis alla böcker av etnologen Jan-Öyvind Swahn. 1900-talets senare mathistoria berättas i exempelvis Jenny Dambergs Nu äter vi. Olika årgångar av Gastronomisk kalender är en guldgruva av information. Gäller det öl rekommenderas Stora Ölboken av Jan-Erik Svensson. Vissa mattidningar, till exempel Allt om Mat och Äkta Mat, har för övrigt frågelådor för sina läsare. På vissa universitet och högskolor finns etnologer och andra som har som arbetsuppgift att svara på frågor och sprida forskningsinformation om exempelvis mat och dryck.

    Vill ni ha inspiration till menyer rekommenderar vi att ni tittar i Edwards kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket”! Edward har tyvärr ingen möjlighet att komponera individuella menyförslag, såvida det inte ingår i ett större uppdrag.

    I mån av tid svarar Edward ibland spontant på mat- och dryckesfrågor via sitt Twitterkonto när han har en stund över och känner för det, så testa gärna att skicka en fråga dit! Matskribenten (och vår stora idol) Lisa Förare Winbladh driver en frågelåda om råvaror, matlagning, matkemi, mat och dryck som vi varmt rekommenderar – sök på ”Det godaste jag vet” i Facebook, så hittar du den. (Lisa ber om att den som haft nytta av hennes svar donerar en slant till Läkare utan gränser som tack för hjälpen.)

    En bibliografi över de böcker och artiklar som Edward har skrivit finns här.

    Medier och företag/organisationer kan anlita Edward för research- och konsultuppdrag om exempelvis menyval och mat- och dryckeshistoria, se ”Anlita Edward Blom”.

  • 3.Edward Blom
  • Jag skulle vilja bjuda Edward på middag eller ett glas öl. Går det?

    Edward får en hel del synnerligen vänliga och trevliga förfrågningar från privatpersoner som vill bjuda in honom till barhäng, whiskyprovning, middagar, bröllopsfester, herrklubbsträffar, restaurangbesök och liknande tillställningar, runtom i Sverige.

    Det är även många som ber om skräddarsydda tips på menyer och dryckesval, eller vill att Edward ska komma hem och laga mat eller prova drycker hos dem. Många frågar också om de skulle kunna ge bort som present till någon att Edward dyker upp i ett visst sammanhang.

    Men tyvärr räcker tiden inte till för att tacka ja till att delta i privata evenemang. Edward har alltid haft en otroligt stor vänkrets, större än de allra flestas – och han skulle gärna vilja tillbringa mer tid med sina kära, gamla nära vänner än han hinner. Han är även aktiv i massvis av föreningar och sällskap, som var och en har dussintals eller hundratals medlemmar och en uppsjö av sociala aktiviteter. När han gifte sig fördubblades dessutom genast vänkretsen ..!

    Eftersom Edward förutom att driva sitt företag behöver tid till att äta, ta en promenad på sta’n då och då och att sova minst nio timmar per natt blir ekvationen för att hinna engagera sig i nya sociala aktiviteter – och/eller att ta upp nya bekantskaper via nätet, eller att stämma träffa med folk han inte känner på sta’n – tyvärr omöjlig att lösa.

    Så dessvärre tvingas vi alltid, hur tråkigt det än är, vänligt men mycket bestämt tacka nej till dessa inbjudningar. Vi tackar också nej till alla slags uppdragsförfrågningar från privatpersoner.

    Kanske kan ett alternativ vara att ni och era vänner tillsammans lagar mat ur Allting gott och alldeles för mycket ? Edwards kokbok fungerar utmärkt som present till de flesta!

  • Vilken är Edwards favoriträtt?

    Detta är en av de absolut vanligaste frågorna Edward får. Men Edward har ingen särskild favoriträtt, och inte heller någon särskild favoritbok, favoritöl, favoritresa eller favoritförfattare. Hela poängen med mat (litteratur, drycker etc) är ju att man inte måste välja samma om och om igen, utan att man ständigt kan prova nya!

    Det ligger helt enkelt inte för Edward att ha enstaka favoriter.

    Så här sade han en gång när han fick frågan från en tidning om att välja sin favoriträtt bland julmaten:

    Hela vitsen med julbordet är att man inte kan, inte ska välja en enda favorit! Julbordets idé och själ är – likt smörgåsbordets – mångfalden, att det ska vara lite av allt: bröd, smör, fiskrätter, kötträtter, lådor, kålrätter – kallt och varmt, salt och sött, enkelt och överdådigt. Att be mig välja en rätt är därför en fullständigt felaktigt ställd fråga. Jag hatar att välja en sak även som vanlig favoriträtt, eller en enda favoritrestaurang, en favoritstad, en favoritroman.. Det blir ynkligt och smått och till slut alltid en lögn, för det är aldrig en enda sak som är den främsta. Med julbordet slipper man ju välja. Det är det som ÄR själva julbordet: Allt!

    Men eftersom så många ändå frågar om just detta kommer här ett svar: Edward är svag för exempelvis skaldjur, gravlax, rundrökt ål, välmarmorerat kött och ostar – och såklart smörgåsbord. Eller egentligen för all vällagad mat (men han äter inte socker, ris, potatis, pasta och andra livsmedel med högt GI-tal).

    En variant på frågan är vilken som är hans favoriträtt i kokboken Allting gott och alldeles för mycket. Hela idén med den boken är dock att presentera Edwards favoritrecept; den innehåller alltså ett 90-tal älsklingsrätter.

    En särskild favorit är ändå: Anka Edward Blom. Inte för att Edward skulle vilja äta den rätten om och om igen resten av sitt liv, tvärtom – utan för att det vore roligt att sprida just detta recept, som han utvecklat under en lång tidsperiod, till så många som möjligt. Gärna under det namnet. Anka Edward Blom är fantastiskt gott! Ni hittar receptet här

  • Hur kommer det sig att Edward Blom blev intresserad av mat?

    Edward tycker nog själv att det är konstigare med människor som inte är intresserade av mat, med tanke på hur nödvändigt det är för vår överlevnad att äta och dricka. 

    Mer om hur han redan som barn upptäckte att det var roligt att mumsa i sig delikatesser och själv laga mat står att läsa i ett kapitel i Allting gott och alldeles för mycket.

  • Vad har Edward för titel?

    Punscharkivarie, läskciceron, vivör, stilikon, matideolog, livsnjutare, gourmet, gourmand, finsmakare, expert, kulturprofil och tv-personlighet är några exempel på epitet som har använts om Edward Blom i olika sammanhang … men vad har han egentligen för titel?

    Edward har en fil. kand. i humaniora med inriktning på litteraturvetenskap, och en arkivarieexamen. Under 15 års tid arbetade han på Centrum för Näringslivshistoria där han bland annat var ”chef för särskilda projekt”, redaktör för tidskriften Företagsminnen och inblandad i historieberättar-arbetet för många svenska storföretag såsom H&M, Ica och Ikea. Det är alltså inte fel att kalla Edward för humanist, arkivarie, redaktör och/eller näringslivshistoriker – även om det inte primärt är vad han jobbar som idag.

    Mer korrekt nu är det att använda titlarna kulturhistoriker, mat- och dryckeshistoriker och/eller gastronom. Det sistnämnda ordet står för en person som arbetar professionellt med mat och matens kulturhistoria, en finsmakare som intresserar sig för måltidskulturen – och det passar ju ypperligt in på det mesta av det Edward gör.

    Sedan hösten 2012 driver han aktiebolag, och är således även egen företagare med inriktning på uppdrag som föredragshållare, skribent, matlagningsledare, moderator och konferencier. I tv och radio har han dykt upp som allt från programledare till domare och proffstyckare.

    Han är dessutom knuten till Centrum för Näringslivshistoria som fellow writer och hedersledamot, och har gett ut så pass många böcker (se bibliografi här) att han vid det här laget även kan tituleras författare. Han är för övrigt medlem av Författarförbundet.

    Inte nog med det, Edward är dessutom riddare, i Heliga gravens av Jerusalem Orden.

    Valet av titel får alltså bero lite på sammanhanget, men någon av dem som står i fet stil ovan fungerar för det mesta! TV4 brukar t ex skriva ”gastronom och kulturhistoriker”.

    P S Följande titlar har felaktigt använts om Edward Blom: historiker (står för en person som har forskarutbildning i historia, eller historia som huvudämne i en akademisk examen, vilket Edward inte har), kock (hemmakock eller amatörkock stämmer däremot utmärkt) och sommelier (en redaktion försökte rentav med somalier – men det är Edward inte heller).

  • 4.Intervjuer
  • Vi är studenter och skulle vilja träffa Edward för att intervjua/fotografera/få researchhjälp av honom till ett grupparbete/en uppsats/en skoluppgift. Uppgiften ska vara klar i övermorgon – skulle Edward kunna svara oss inom några timmar?

    Tyvärr har Edward för det mesta fullt upp och svårt att göra något överhuvudtaget med kort varsel. Att hjälpa universitets- och högskolestudenter med arbetsuppgifter, intervjuer till magasin, fotograferingsuppdrag och liknande är tyvärr inte alls möjligt – ens med långt varsel. Vi måste av tidsskäl tacka nej även till många av de medieförfrågningar som skulle leda till publicering, och har dessvärre inte tid och möjlighet att låta Edward ställa upp för studenter och skolelever – hur vällovligt det än vore.

    För intervjuer till skol- och utbildningssammanhang, kontakta gärna någon av måltidsforskarna vid Campus Grythyttan vid Örebro universitet istället! De kan, till skillnad från Edward, besvara frågor på arbetstid – och även om de nog också har mycket att göra så ingår det i universitetens folkbildande uppdrag att ta emot sådana.

    Se även svaret på frågan 5 ovan!

  • 5.Edward och Gunilla
  • Var träffades Edward och Gunilla?

    Det finns mer eller mindre utförliga svar på den frågan, men den korta versionen är att vi träffades ordentligt första gången vid champagnebuffén på Årets kock-banketten i Globens annex vintern 2010.