Recept: Anka Edward Blom

Kokboken Alting gott. Foto: Eva Hildén Smith.

Kokboken Allting gott och alldeles för mycket. Foto: Eva Hildén Smith.

Här är ett smakprov ur Allting gott och alldeles för mycket (ingår i kapitlet Kärleksmåltider):

Min variant på den klassiska rätten Anka à l’Orange, där Pimm’s (den mest brittiska av alla sommardrycker och som sedan ett par år äntligen finns på Systembolaget) ingår i riklig mängd. Detta är ett recept som jag utvecklat och förbättrat under en femtonårsperiod.

 2 portioner

1 ankbröst (ca 350–400 g)

2 ekologiska apelsiner

svartpeppar, salt

ev. en liten schalottenlök, finhackad 1–2 dl Pimm’s No 1

1 dl hönsbuljong

40 g smör + till stekning

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 msk Kikkoman-soja

ev. ett stänk koncentrerad hönsfond

 

Gör så här

Skär loss och finhacka det orangea på skalet från 1⁄4 apelsin. Hacka fruktköttet av 2 apelsiner. (Skär helst bort hinnorna först.)

Skär ett rutmönster över ankbröstets fett- kappa med en vass kockkniv. Bryn bröstet på båda sidorna i en het järnstekpanna med lite smör. Salta lätt och peppra med grovmalen svartpeppar.

Låt apelsinskalet fräsa med några sekunder (och ev. även en schalottenlök); därefter apelsinköttshacket och hälften av aperitifen som får koka några minuter.

Lägg bröstet i en ugnsfast form med skinnet nedåt och stick en ugnstermometer i mitten. Ställ formen i ugnen på 90–100 grader.

Koka ur stekpannan med hönsbuljongen och spara skyn.

Vänd bröstet efter ca 15 minuter. När innertemperaturen är ca 60 grader, ta ur bröstet, linda i aluminiumfolie och låt vila.

Bryn smöret. Tillsätt mjölet och fräs ihop. Hälli grädden (uppkokad), lite i taget under vispning, därefter sojan och skyn från stekpannan, samt skyn från ugnsformen och hälften av apelsinköttet.

Koka såsen under vispning och sila av. Reducera såsen tills den är nästan lika tjock som bearnaise. Smaka av med resterande Pimm’s, salt, svartpeppar och eventuellt lite koncentrerad hönsfond.

Ta ur ankbröstet ur folien. Bryn skinnsidan hastigt (cirka 1⁄2 minut) i en medelhet stekpanna så skinnet blir knaprigt.

Skär bröstet i halvcentimetertjocka skivor tvärs mot fibrerna. Servera på varma tallrikar och dekorera med det överblivna apelsinhacket.

Sås, sockerärtor, några brässerade schalottenlökar och ev. hasselbackspotatis är bra tillbehör – liksom en lätt och finstämd bourgogne.