Höstens höjdpunkt: Oktoberfesten!

Oktoberfest

Foto: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette Photography

Än återstår några skälvande dagar av oktober … och det är inte för sent att ordna en alldeles egen Oktoberfest. Även om originalet i München drar igång redan i september (i år pågick firandet 20 september–5 oktober).

Men är det oktober kan man naturligtvis ha Oktoberfest!  Om inte annat kan ni redan nu börja planera för nästa års firande.

Löwenbräu och liknande ölkrogar i Sverige har förstås alltid uppmärksammat den bayerska folkfesttraditionen, men vi har lagt märke till att folk här och var nu börjat ordna privata Oktoberfest-kalas i sina hem (något som knappast förekommer i Bayern). Kan det vara Edward som inspirerat till detta?! Inte omöjligt! Inom kort kommer ett inlägg här på bloggen om en sådan tillställning i Borlänge. (Uppdatering: Nu finns inlägget här.)

Inspirationskällorna till en egen Oktoberfest kan vara många, men det räcker nog fint med dem som Edward stått för. Här kommer en lista:

eb_omslag_ingressbild”Allting gott och alldeles för mycket” – i Edwards kokbok finns alla recept ni behöver för att laga Oktoberfestens klassiska rätter, som Haxe och Obazda. Bilden högst upp föreställer när vi firade Oktoberfest i vår matsal. Fler av de härliga fotona från den gången finns i kokboken!

Avsnitt 2 av ”Edward Bloms gästabud”, vars åtta delar finns på TV8 Play. I denna TV-serie ordnade Edward Oktoberfest tillsammans med mathistorielegenden Jan-Öjvind Swahn. Recepten finns också på TV8:s hemsida, men har förfinats och utvecklats till dem som finns med i kokboken (se ovan).

Oktoberfest i Breaking News med Filip och FredrikOktoberfest i ”Breaking News med Filip och Fredrik”, säsong 3 avsnitt 15 – vi firar Oktoberfest iförda traditionella kläder (Tracht respektive Dirndl) med Filip och Fredrik (iförda Lederhosen) samt med Maria Montazami (tyvärr inte i Dirndl). Vi gör entré ungefär 33 minuter in i programmet.

Aftonbladets Stockholms-evenemangsida Allt om Stockholm intervjuade nyligen Edward om hur man bäst firar Oktoberfest.

Slutligen, missa inte Oktoberfestspecial-sändningen hos ”Mat med Andreas” i TV Fyris från Uppsala – en charmig parafras på ”Edward Bloms gästabud”-avsnittet (se ovan).

/Gunilla Kinn Blom

Edward Bloms gästabud med Jan-Öjvind Swahn, skärmdump

Trackbacks/Pingbacks
  1. Oktoberfest i Borlänge | Edward Blom - arkivarie, kulturhistoriker, tv-personlighet - 14 november, 2013

    […] underbara berättelse och bilder, från deras egen lilla Oktoberfest (se för övrigt gärna: http://www.edwardblom.se/2013/10/25/oktoberfest). Bilder kommer så snart jag hinner lägga upp […]

Lämna ett svar