Poddepisod 66: ”Kafka i liften + ALLT om att vara toastmaster”

Här är episod 66 av ”Edward Bloms smörgåsbord”! Och här nedan kan du läsa mer om vad poddarna talar om denna gång.

66. Kafka i liften + allt om att vara toastmaster

De både gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd knogar på under oxveckorna; under denna inspelning rör de sig hastigt från den finska burkölen till en flaska Crozes-Hermitage.

Rhônevinet får dem att dra sig till minnes de legendariska vinutlåtandena i och utanför TV-rutan av Carl-Jan Granqvist – några av dem välspridda klassiker, och andra så snuskiga att Mats inte ens vågar citera dem.

Trots den gröna vintern är det snart dags för sportlov, och det glada poddsamtalet om sportlovets kulturhistoria och praktik visar att sportlov kan handla om betydligt mycket mer än att blott åka skidor nerför backar. Man kan exempelvis som Edward läsa Kafkas ”Processen” när man står i liftkö och sitter i liftkorgen, och man kan ägna sig åt att vara kock till sina slalomåkande kamrater, som Edward också gjort. Eller man kan använda sportlovsveckan till att beta av fjorton museer eller åka till Tel Aviv!

Från Kafka är steget inte långt till Shakespeare, Lagerlöf och världslitteraturens övriga klassiker, som Edward berättar om sitt förhållande till apropå en lyssnarfråga. Mats lovprisar Tove Janssons ”Sommarboken” och Edward berättar om hur hans syster och föräldrar läste högt för honom innan han tog steget över till att själv läsa – Hamlet.

Sedan är det dags för ett långt, underhållande och eldfängt samtal om hur man som nybörjare bäst lägger upp toastmasterskapet på ett bröllop, också detta apropå en lyssnarfråga. Det visar sig att Mats och Edward – som både axlat rollen som ”skålmästare” på otaliga bröllop – är ense om mycket men långt ifrån allt, och i podden får ni ta del av deras syn på allt om hur man bäst fördelar de olika talen under en bröllopsmiddag, vilka som får tala långt och vilka som inte får tala alls och om vad som, åtminstone enligt Edward, är fullständigt förkastligt i bröllopsfesttalarsammanhang. Mats avslöjar sina bästa knep för att få till en bra stämning bland bröllopsgästerna, exempelvis att ställa till med fyrverkeri!

Maila gärna poddredaktionen, adressen är podden@edwardblom.se

Sponsra gärna poddens kommande sändningar, läs mer här: www.patreon.com/join/edwardblom

No comments yet.

Lämna ett svar