Bronsmedalj i ”kokboks-VM” för texterna i Edward Bloms andra kokbok

13061498_O_2 Pressmeddelande, utskickat måndagen den 30 maj:

Kokboksförfattarna Edward Blom och Gunilla Kinn Blom har tilldelats tredje pris (brons) för texterna i sin somriga kokbok Kokkonst för livsnjutare på Gourmand World Cookbook Awards, som delades ut söndagen den 29 maj i Yantai i Kina.

”Det är fantastiskt roligt! Visserligen vann vi silver för vår förra kokbok, Allting gott och alldeles för mycket, för två år sedan. Men denna gång är bronset i den prestigefyllda kategorin ”Food Writing”. Vi anses alltså – enligt internationell expertis – ha skrivit den tredje bästa kokbokstexten i hela världen under året. Det känns stort,” säger gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom.

Ett mycket stort antal kokböcker från hela världen tävlar om utmärkelserna i Gourmand World Cookbook Awards,  som räknas som världsmästerskap i kokboksbranschen. Inte mindre än 206 länder är representerade bland bidragen, och de juryer som bedömer kokböckerna är komponerade av experter från många länder.

I varje kategori väljs tre böcker av de många nominerade, som får rätt att kallas sig ”Best in the World” för det året. Kokkonst för livsnjutare var alltså en av världens bästa kokböcker 2015.

”Jag har älskat att skriva sedan jag var ett litet barn och arbetat som tidskriftsredaktör och skribent i många år. Gunilla är ju professionell journalist med minutiös precision i språket,” säger Edward Blom. ”Så vi har haft betydligt högre språkliga och stilistiska ambitioner än standardkokboksförfattare kanske har. Vi är väldigt glada att det premieras på detta sätt.”

Kokkonst för livsnjutare är full av recept som passar väldigt bra på sommaren, till picknickar, silluncher och trädgårdsmiddagar,” säger Gunilla Kinn Blom. ”Därför hoppas vi förstås att utmärkelsen gör att många matälskare upptäcker boken nu – och läser och använder den i sommar. Vi är väldigt stolta över våra texter, men även över våra recept och bokens många maffiga och vackra bilder.”

Dessutom fick Johanna Kullman på Norstedts pris som världens allra bästa kokboksförläggare, det vill säga guld! Det var Johanna som för några år sedan kom med idén att Edward Blom borde skriva en kokbok, och hon har alltså förlagt både Allting gott och alldeles för mycket och Kokkonst för livsnjutare (samt ytterligare flera hundra kokböcker). Johanna var i helgen på plats i Yantai och tog emot priset.

Även Norstedts-boken Nya nordiska köket av Margareta Schildt Landgren fick guld, som Bästa skandinaviska kokbok. Den har översatts till flera språk och lär vara den första svenska kokbok som kommer ut på kinesiska.

The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau och delas årligen ut till världens bästa kokböcker inom mat och dryck, med syftet att belöna och uppmärksamma de bästa kokböckerna och att öka intresset kring olika matkulturer.

Kokkonst för livsnjutare innehåller – förutom texter och recept av Edward och Gunilla – fotografier av Eva Hildén-Smith. Boken är formgiven av Pär Wickholm.

Länkar:
http://www.mynewsdesk.com/se/pelle-agorelius-ab/pressreleases/45-svenska-bidrag-gaar-vidare-i-global-kokbokstaevling-1332684
Läs dessutom gärna om Marie Carlsson, som lagar sig igenom samtliga recept i Kokkonst för livsnjutare:
https://mitti.se/marie-lagar-sig-igenom-edward-bloms-kokbok
http://24i.se/marie-om-sitt-livs-matlagningsprojekt
och:
http://www.edwardblom.se/2015/11/16/kokkonst-for-livsnjutare-en-halsokokbok

No comments yet.

Lämna ett svar