”Kokkonst för livsnjutare” – en hälsokokbok

13061498_O_1-3När man än kollar på vilka kokböcker som säljs mest kan man slå sig i backen på att det är olika dieter och hälsoböcker som toppar listorna – ena året är det LCHF som gäller, nästa 5:2 och nu raw food, superfood, good food, clean food och allt vad det heter. Och förstås vegansk och vegetarisk kost.

”Kokkonst för livsnjutare” är framför allt en bok med mina och Edwards favoritrecept och våra berättelser om mat och matminnen.  ”En underbart inspirerande kokbok, generöst med fantastiska bilder, spännande recept och entusiastiskt berättad mathistorik,” som Expressens söndagsbilaga skrev den 15 november.

Vi har alltså inte själva tänkt på att det ska vara ”en hälsokostbok” eller en bok med särskilt nyttig mat – utan framför allt att den ska inspirera till riktigt gott ätande och drickande i goda vänners lag. Men, därmed inte sagt rätterna inte skulle vara nyttiga! Tvärtom är de allra flesta recept på riktig nyttig mat, utom enstaka efterrättskakor med mjöl och vitt socker – som jag smugglat in i boken (men som Edward inte äter och heller inte ska ställas till svars för…).

Så, för många bokköpare kan det vara bra, intressant och relevant att veta att såväl ”Kokkonst för livsnjutare” som ”Allting gott och alldeles för mycket” till allra största del innehåller recept som:

följer LCHF (högt fettinnehåll men lågt eller obefintligt kolhydratinnehåll)

följer Méthode Montignac (dito, men med acceptans för bönor och andra baljväxter)

inte innehåller socker (utom ovan nämnda mjuka kakor)

Det finns till och med en hel del vegetariska recept! Om drinkarna som dyker upp här och där är nyttiga kan kanske diskuteras, men på sätt och vis är nog även de rena hälsokosten.

Gunilla Kinn Blom

P S Att Edward skulle ha ”erkänt” att hans mat ”är onyttig” är förstås rena rama påhittet. Som vi skrivit till sajten som publicerat påhittet så kommenterade Edward för DN (inte någon annan tidning) varför han tror att han är populär bland folk, och att många tycks se honom som ”en tryckventil i ett hälsovurmande samhälle”. Det är verkligen inte samma sak som att erkänna att ens mat är onyttig – tvärtom anser Edward att hans LCHF-/Méthode Montignacrecept är mycket nyttiga!

No comments yet.

Lämna ett svar