Poddepisod 51: Mannerheim och måltider man minns

Här kan ni lyssna på podden ”Edward Bloms smörgåsbord”, episod 51: https://play.acast.com/s/edwardblom/10ba4936-26f6-45a5-8c4e-c589dc5802dc

Inslaget finns även att avnjuta i filmad version här: https://youtu.be/8FAMkQxnpSA

Episodens innehåll:

”Marskens snaps” finns i de till brädden fyllda provarglasen i denna poddepisod, det vill säga den finske krigshjälten Gustaf Mannerheims snaps – Marskin Ryyppy.

Vilket får Edward att tala något om det kryddade brännvinets kulturhistoria, och Mats att dra sig till minnes hur han och en PR-kompanjon kuppade Helsingfors Marathon-loppet genom att låta en företagsmaskot springa omkring i täten, och hur det gick till på lyxhotellet där både företagsrepresentanten, maskotskådespelaren och de själva delade rum.

Vidare funderar de båda gastronomerna på hur de ska låta vandrande älgar inspirera dem till nya stordåd framför kameran, apropå SVT:s framgångar med långsam-TV och webbkameror i älgskogen. Kanske går det att upprepa tricket med en riktigt utdragen måltid? Som Mats konstaterar: ”Är man roligare än en älg, då har man kommit långt”.

Huruvida pastis är ett så kallat degenererat varumärke eller ej försöker Edward reda ut, apropå förrförra episodens dryck. Från pastis via anisette är steget inte långt till en språkhistorisk utläggning om att ordet ”arrak” ursprungligen är ”saften” på arabiska, och att det syftar på alkohol (som förstås också är ett arabiskt ord).

Men apropå alkohol: vilket sorts vin drack Jesus och hans lärjungar egentligen under sin allra sista måltid? Det började en lyssnare fundera över under påsken, vilket föranleder Mats och Edward att gå igenom de olika mer eller mindre njutbara viner som dracks i forna tider.

Och sedan får en annan lyssnarfråga dem att gå igång riktigt ordentligt på temat ”minnesvärda måltider och varför man minns dem”. Det visar sig finnas så mycket att prata om kring detta att det får bli en ny poddföljetong, men i denna episod kretsar minnena kring bland annat: Edwards mormors repertoar av tio fantastiska husmanskosträtter, varför Mats njöt av en polarbrödsklämma och coca cola i Kiruna, hålet i väggen som faktiskt serverade honom världens bästa fajitas i Mexiko, lyxrestaurangen i Östberlin där Edward smorde kråset som tonåring och som fick honom att börja flambera (och sånär bränna ner radhus och TV-studior).

No comments yet.

Lämna ett svar