Poddepisod 62: Matlagningsradio med rökt julskinka hemma hos Edward

Här är det senaste avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” – förmodligen den bästa podden att lyssna till under julstöket: https://play.acast.com/s/edwardblom/578e5491-5b14-4da0-a6a4-b65c9a84bd59

62. Matlagningsradio med rökt julskinka hemma hos Edward

Detta avsnitt av ”Edward Bloms smörgåsbord” börjar som ett hemma hos-reportage, men utvecklas mycket snabbt till en ”julspecial” eller rentav: uppesittarkväll i förskott. Edward berättar i bästa matradiostil – ja, nästan som en fotbollsreferent – vad som händer i hans pärlspontförsedda kök, där han bjuder på mumma ur en griskaraff medan han och Mats julstökar genom att lägga in portersill och kärna smör.

Edward slår hål på den svenska myten om att inlagd sill måste innehålla socker, och Mats talar om hur ”imperfektion blir perfektion!” i krusen med heminlagd sill. Sedan tipsar de om vad man kan göra med sin kärnmjölk, och berättar om hur de förlustade sig med sake, ostron och hummersoppa på Nobel-efterfesten häromveckan.

En vinter bakom så kallade svenska gardiner tillönskas producenten av så kallad kycklingjulskinka, och Edward passar på att veva igång mot alla tveksamma krogar som serverar exempelvis färsrätter de påstår är Wallenbergare eller andra övergrepp mot vad som borde vara namnskyddade maträtter.

Därefter är det dags att börja röka årets julskinka, enligt skånsk modell. Men först levererar Edward en smärre utläggning om ungefär hela Sveriges olika mattraditioner och hur de skiljer sig åt – allt för att förklara varför den skånska gastronomin är något alldeles särskilt och annorlunda.

Så träder poddens eminente ljudtekniker Henrik Insulander äntligen in framför mikrofonen, och berättar initierat om hur man grillar och varmröker sin julskinka eller lax i en helt vanlig klotgrill (något han själv brukar göra iförd cykelhjälm på huvudet och med en Lumumba i handen!). Vi får lära oss allt om så kallad indirekt grillning, tändningsrör och rökspån, och den poddlyssnare som efter att ha hört allt detta inte själv lägger sin skinka på klotgrillen är förmodligen inte född.

Innan det är dags för Edward och Mats att önska alla poddlyssnare ”God jul” så berättar de båda gastronomerna hur de själva äter sig igenom julaftonen.

Edward lovar i programmet att dela med sig av sitt recept på portersill. Det hittar ni här (och i kokboken ”Kokkonst för livsnjutare”): http://www.edwardblom.se/kokbocker/edward-bloms-portersill

No comments yet.

Lämna ett svar