Poddepisod 35: ”Livsnjutarnas överlevnadsguide till oxveckorna”
av Gunilla Kinn Delikatesser Mat och dryck Podden Edward Bloms smörgåsbord VardagslivHär finns det senaste Edward Bloms smörgåsbord:
https://play.acast.com/s/edwardblom/35.livsnjutarnasoverlevnadsguidetilloxveckorna
Härlig lyssning, önskas alla! Nedan presenteras innehållet i skriftlig form.
35. Livsnjutarnas överlevnadsguide till oxveckorna
Med en elvisp inleder Mats Ryd denna episod av ”Edward Bloms smörgåsbord”. Det vankas Irish coffee, och lyssnarna får veta hur man gör en perfekt sådan – bra att veta, inte minst för den som har svårt att stå ut med de innevarande ”oxveckorna”. Det vill säga, den mörka, kalla och panka period mellan jul- och påskfirande, som blir ännu längre för dem som envisas med att sluta fira jul redan före nyårsafton.
Edward berättar om sin vardag på sistone, med såväl snöskovlar som magsjuka och en William Morrisutställning på det – och om hur en föräldraföreläsning fått honom att fundera på fenomenet ”lågaffektivt bemötande”, vilket i sin tur får Mats att börja tala om uppvridbara ankor på styrelsemöten.
Fasta, karnevalsfirande, botaniska trädgårdar, bastubad och sunkpubar – Mats och Edward har gott om tips för hur man står ut med oxveckorna, och hur man fyller på fettdepåerna så här års.
Mats föreslår dessutom att man ser filmer som ”Okänd soldat” för att känna att livet ändå kunde vara värre, mycket värre – och Edward tycker att man ska ordna middagsbjudningar och laga sig igenom sina ”Nya nordiska köket”-kokböcker under denna årstid, som varken är jul eller sommar utan snarare (faktiskt) något slags normaltillstånd. Självklart tipsar de tu även om drycker som kan passa så här års, och Mats hävdar att det estniska ordspråket ”allt som inte går att bota med bastu, surkål eller tjära är obotliga sjukdomar” stämmer.
Lyssnarfrågan denna gång handlar om en knasig svåger som alltid returnerar de presenter han får, vilket får Edward att tala om universella teman såsom gåvor och tacksamhetsskuld – och hur man ska hantera en sådan svåger.
No comments yet.