Martini Ola Wong och Dirty Ola – bakgrund

IMG_4352Här kunde ni läsa om hur vi känner Ola Wong och om den hensexa vi hade i lördags. Se även bilden till höger, tagen av Stefan Jäderlund, som möjligen ger en idé – och om inte annat visar bland annat den blivande brudgummen i Socker-Connymössa.

Hur bör då en Ola Wong-cocktail (ej på bilden; där är det mest öl) vara beskaffad?

Edward – som skapat en och annan drink till olika händelser, fenomen och personligheter i Breaking News med Filip och Fredrik i Kanal 5 och för Magnus Ugglas P4-program – grep sig verket an med stor seriositet och en hel del edwardiansk kreativitet.

9789170371301_large_no-im-from-boras_pocketNi som läst Olas fantastiska bok ”No, I’m from Borås”, som också var hans publika och journalistiska genombrott, vet att han har sina rötter dels i Kina, dels i Rumänien dit hans mors förfäder utvandrade från Tyskland (närmare bestämt Sachsen).

Eftersom Ola i många år bott i och arbetat som frilansjournalist med Shanghai respektive Peking som bas, och etablerat sig som en av Sveriges ledande Kina-experter, hade temat för hensexan såklart kunnat bli ”Kina”. Men det vore naturligtvis lite förutsägbart. Därför blev det istället ”Indien” (med lektioner i bhangradans och annat skoj).

Så basen i Ola-drinken fick bli Bombay Sapphire Gin. En dryck som jag och Ola inmundigat i en av de tjusiga barerna på Taj Mahal Palace Hotel i just Bombay, under en reportageresa som senare förde oss till allehanda märkliga platser i Indien.

I denna ”indiska” (egentligen brittiska) gin fick lite riven ingefära – givetvis kinesisk – dra, för en kinesisk touch. Det tyska arvet symboliserades av sekt, Henkell Trocken, och det rumänska av ett vitt, 12-årigt starkvin: Lacrima Lui Uvidiu, som vi på ett smått magiskt sätt lyckades få tag på trots att det för närvarande är slut i lagret hos leverantören. (Detta starkvin valde Edward ut just för att det behövdes något som symboliserade ”Rumänien” i sammanhanget, men det visade sig dessutom vara riktigt gott – och tydligen något av en klassisk dryck för många rumäner.)

9789174610147_large_blodroda-kraftor-jakten-pa-henry-wuStarkvinet och ingefärsginen skakades med is i en shaker – och så var det dags för montering. Som inleddes med att Edward lade en kräftklo i martiniglaset..! Alla som läst Olas dråpliga deckarpastisch ”Blodröda kräftor” vet varför just det inte nödvändigtvis är en helt aptitlig ingrediens … men låt oss hoppas att de kinesiska jumbokräftor vi hade köpt inte kom från just den kräftfabriken…!

Slutligen fick Martini Ola Wong ett litet drinkparaply. Han är ju från Borås, som framgår av ovanstående boks titel, och Borås lär – enligt denna källa – vara en av de platser i Sverige där det av någon anledning säljs flest paraplyer.

Voilà, Martini Ola Wong!

Men Edward vore inte Edward om han inte också skapade en liten variant. En Dirty Martini är ju en Dry Martini med en aning olivspad i. Ta en Martini Ola Wong och häll i lite kräftspad och voilà: en Dirty Ola!

De mer exakta recepten på dessa ädla drycker kommer i nästa inlägg, närmare bestämt här.

För övrigt åt Edward och jag den dagen kräftsoppa till lunch, fullproppad med kräftstjärtar, för det var ju bara klorna som gick åt till drinken – och det rumänska starkvinet passade utmärkt väl att smutta lite av till en sådan soppa.

Gunilla Kinn Blom

P S I Fotografier och kanske rentav en liten film med Martini Ola Wong kommer eventuellt i framtiden, när jag lokaliserat min mobiltelefon som innehåller sådana.

P S II Edward har tyvärr inte möjlighet att skapa drinkar, annat än åt sina egna vänner eller som en del av ett större uppdrag. Ni som ska ordna svensexor eller liknande, låt er inspireras av idén och hitta på egna drinkar till festföremålen!

Trackbacks/Pingbacks
  1. Martini Ola Wong och Dirty Ola – recept | Edward Blom - gastronom och kulturhistoriker - 13 maj, 2014

    […] Två drinkar skapade till Ola Wongs hensexa, den 10 maj 2014. En förklaring till kompositionerna finns här! […]

Lämna ett svar