Pressinformation

Hej alla journalister och andra som tänkt skriva om Edward Blom! Vad bra att ni kollar in den här delen av sajten.

Observera att vi  vill ha pressförfrågningar via denna sajt eller per mail, se nedan. (Vi vill av många olika skäl INTE ha förfrågningar via exempelvis SMS, telefon, chatmeddelanden, Facebook eller andra sociala medier.)

För bakgrundsfakta och allmän information om Edward, kolla gärna runt här på sajten – framför allt på sidan Om Edward Blom. Lyssna också gärna på Edwards Sommarprogram och hans Vinterprogram i Sveriges Radio 2016.

I Edwards tiotal böcker, framför allt i våra tre kokböcker, finns massor av bra bakgrundsinformation om och av Edward, så läs gärna dem som research. (I vissa fall har vi tillgång till PDF:er av texterna; säg till om vi ska skicka en fil – annars finns många av böckerna på bibliotek i de fall de inte finns i boklådorna.)

För publicering av recept och fotografier ur Allting gott och alldeles för mycket eller Kokkonst för livsnjutare, vänligen kontakta pressavdelningen på Norstedts (t ex fanny.birath@norstedts.se). För publicering av recept och fotografier ur Mums för minigourmeter och matgladisar, vänligen kontakta Riki Simic på Skabetti (riki@skabettibooksagency.com). Gunilla (gunilla@edwardblom.se) har tillgång till vissa av dessa bilder, och hjälper gärna till vid oklarheter, urval av recept, förslag på bilder etc.

 

Fotografier:

För publicering av fotografier ur våra kokböcker, se ovan.

Se även avdelningen med våra egna pressbilder, som kan användas fritt – men endast i redaktionella och relevanta sammanhang.

Notera att fotografens namn enligt upphovsrätten alltid måste anges! Kontakta oss ifall du är osäker på om det är OK att använda bilden, eller vem som tagit den.

För frågor, eller om du behöver bilder med andra motiv än de du hittar där – vänligen kontakta Gunilla Kinn Blom (gunilla@edwardblom.se) eller hör med någon bildbyrå (det brukar finnas gott om bilder på Edward att köpa hos sådana).

 

Intervjuer och personporträtt:

Tyvärr har Edward Blom av tidsskäl begränsade möjligheter att ge intervjuer, särskilt på kort varsel. Journalister och andra som är intresserade av att boka tid för en telefonintervju eller ett personligt möte är välkomna att maila till oss (gunilla@edwardblom.se). Ofta kan det dröja lång tid innan Edward har möjlighet, eftersom hans kalender för det mesta är fulltecknad. Om han alls kan.

Det är ett villkor för att Edward alls ska ställa upp med sin tid att han får läsa och godkänna fakta och citat, men även referaten i övriga artikeln! Vänligen skicka alltså hela den del av texten där Edward finns med, för genomläsning i god tid före manusstopp. Detta för att vi av erfarenhet vet att det så lätt uppstår helt onödiga missförstånd och faktafel – även i referatdelar, bildtexter m m – och det är förstås tråkigt för alla när felaktigheter kommer på pränt eller snurrar runt i cyberrymden i all evighet. (Det är heller inte alltid lätt för reportrar att hänga med i Edwards svada! ;-))

Om det endast är kort tid mellan färdig artikel och manusstopp, vänligen säg till om detta i förväg – det är inte alltid Edward hinner läsa omedelbart, eftersom han också har deadlines och en ofta full- eller överbokad kalender.

Ovanstående gäller naturligtvis även tidningar/magasin vars policy generellt är att inte skicka opublicerat material eller endast själva citaten till intervjupersoner. Om vi inte får läsa texten avstår vi hellre från att ta oss tid till en intervju.

Observera dock att Edward trots detta inte alltid fått möjlighet att godkänna alla citat som tillskrivs honom i medierna. Kolla därför gärna med oss innan du citerar honom från andra medier! 🙂

Om intervjun även innebär fotografering eller annan bildinförskaffning vill vi gärna veta det redan från början, eftersom det ställer högre krav på plats och tid (och kamning och städning av vår lägenhet…)!

Vi uppskattar också om ni skickar ett exemplar av artikeln – såväl en PDF som den tryckta tidningen (tidskriften/magasinet/motsvarande) – till oss. Får vi en länk sprider vi den gärna i våra kanaler.

Krönikor och andra texter:

Det går naturligtvis bra att beställa texter (krönikor, faktaartiklar etc) av såväl Edward Blom som Gunilla Kinn Blom. Edward skriver som gastronom och kulturhistoriker, och särskilt gärna om ämnen som mat, dryck, traditioner och kulturhistoria; Gunilla är frilansjournalist med lång erfarenhet av många olika ämnen och genrer. Arvoden efter överenskommelse (i Gunillas fall enligt Svenska Journalistförbundets arvodesrekommendationer för frilansjournalister). Läs mer om Edward som redaktör och skribent här: http://www.edwardblom.se/redaktor-och-skribent

Expertmedverkan:

För medverkan i mediala sammanhang som inte är rena personintervjuer – det vill säga faktaunderlag till artiklar eller inslag om mat- och dryckeshistoria, skapande av recept etc – tar Edward så kallat expertarvode, enligt Författarförbundets rekommendation eller för respektive medium etablerad branschpraxis.

(Varför då? Läs gärna mer om varför frilansar behöver ta betalt för att dela med sig av sina ackumulerade kunskaper här: http://www.journalisten.se/kronika/betala-frilansars-kunskaper och här: http://www.forfattarforbundet.se/radgivning/arvodesrekommendationer/konsultarbete-paneldebatt-mm Vi skriver detta för att många större redaktioner, produktionsbolag och public service-redaktioner vi har kontakt med ofta förutsätter att Edward kan bistå dem med gratis research på antingen sin arbetstid eller sin fritid. Det går tyvärr inte i längden, när man frilansar/driver eget företag.)

 

Pressmeddelanden:

2014-08-06 Edward Blom Riesling Trocken

Pressbilder för Edward Blom Riesling Trocken

2017-10-24 Pressmeddelande Edward Bloms glögg