Edward Bloms barnmatskokbok prisad i Kina

Pressmeddelande från AB Edward Blom & Co
Stockholm den 1 juni 2018
Boken ”Mums för minigourmeter och matgladisar” tog nyligen hem andraplatsen i kategorin för familjematlagning i internationella Gourmand Awards. 
Det är världens största kokbokstävling, som ofta kallas ”kokboks-VM” – så placeringen kan jämföras med ett VM-silver i sin genre.

”Det känns fantastiskt! Vi har arbetat oerhört mycket med denna bok, och hoppas verkligen att priset innebär att vi når ut till ännu fler med inspiration, uppmuntran och kunskap kring mat och smakutveckling för de allra yngsta,” säger Edward Blom.
”Mums för minigourmeter och matgladisar” är skriven och producerad av Gunilla Kinn Blom, med Edward Blom och kocken och måltidskreatören Henrietta Anefalk som medförfattare. Alla tre har bidragit till bokens recept – en härlig blandning av välsmakande och nyttiga gourmeträtter för bebisar och småbarn, såsom burgundisk köttgryta, kalvfärsfrikadeller, pilgrimsmusslor, surkål, gazpacho och bananpannkakor. Dessutom är boken laddad med kulturhistoria, tips på hur man smaktränar familjens yngsta medlemmar och får dem att äta mer grönsaker och sockerfri mat – samt barnmatserfarenheter från matprofiler som Karl Ljung och Lisa Förare Winbladh.
De härliga och annorlunda bilderna har tagits av barnfotografen Åsa Deleau Wiklund, som var nominerad i Gourmand Awards-kategorin ”Best Photography” för sitt arbete med ”Minigourmeter” – och bokens vackra utseende har skapats av formgivaren Pär Wickholm. Den är utgiven av uppstickarförlaget Skabetti i Täby, som vid det här laget har ett stort antal prisbelönta kokböcker i sin katalog.
Gourmand Awards delades i år ut för 23:e gången. Prisutdelningen har de senaste åren skett i Yantai, en kinesisk kuststad cirka 75 mil sydost om Peking. I årets tävling deltog måltidslitteratur från över 200 länder. De tre bästa böckerna i respektive kategori får rätt att kalla sig ”Best in World”.
”Att få pris av Gourmand Awards är ett fantastiskt erkännande,” kommenterar Edward Blom. ”Att göra kokböcker är knappast lönsamt, utan mer en passion. Så det betyder mycket med sådana priser – även om det som gör mig allra gladast är när en kokbok verkligen används för läsning och att laga mat ur!”
Det är tredje gången av tre möjliga Edward Blom och Gunilla Kinn Blom tar hem ett av de prestigefyllda Gourmand-priserna för sina kokböcker. År 2014 fick de en andraplacering i kategorin ”Entertainment” för sin kokboksdebut ”Allting gott och alldeles för mycket”, och 2016 vann de en tredjeplats i kategorin ”Food Writing” för ”Kokkonst för livsnjutare” (båda utgivna av Norstedts).
Edward Blom figurerar även på ett hörn i två ”VM-guldsbelönade”, d v s förstaplatsplacerade, kokböcker. Han är intervjuad och bidrar med ett recept i ”Blå kokboken”, som vann Gourmand Awards-juryns hjärta i den europeiska välgörenhetsklassen – och hela familjen Blom är även med på bild i Richard Juhlins praktverk ”Champagne Hiking” som blev tvåfaldigt belönad i Kina, för sitt foto och som vinbok. Richard Juhlin ger för övrigt mat- och dryckestips i ”Minigourmeter”.
”Vi ville göra en annorlunda bebis- och barnmatskokbok, som visar alla föräldrar hur vi har gjort och gör med våra barns smak- och ätträning,” säger Gunilla Kinn Blom. ”Att lära sina småttingar äta god mat är en fantastisk gåva för livet, och vi är superglada för att den internationella juryn har förstått vilken fin inspirationsbok vi faktiskt har skapat. Själv tycker jag att det är den perfekta dopgåvan eller presenten till nyblivna föräldrar.”
 
 
För mer information och pressbilder:
Vänligen kontakta Gunilla Kinn Blom (gunilla@edwardblom.se)!
 
Boken kan beställas här:
samt finns hos Bokus och i välsorterade boklådor
 
För allmän information om Gourmand International och Gourmand Awards:
Läs mer om de svenska vinnarböckerna i årets Gourmand Awards här:
Edward Bloms barnmatskokbok prisad i Kina

2 Responses

 1. Den här boken hade jag missat att ni släppt. Måste beställa och testlaga tillsammans med min son.

  Barnkocken 8 februari, 2022 at 19:12 #
  • Sent svar: Kul! Hoppas att du fått tag på boken och uppskattar den. 🙂

   Gunilla Kinn

   Gunilla 7 november, 2023 at 14:50 #

Lämna ett svar