Smörprovning!
av Gunilla KinnHär är resultatet av fredagens smörprovning! (För bilder se Edwards Twitter-flöde)
Jury: Edward Blom, Fredrik Innings och Björn Smith
1. Démi-sel Échiré, Frankrike
2. La Baratte du Crémier, Frankrike
3. Lindahls smör, Tyskland
4. Edwards hemlagade smör (osyrat, tillagad på 5 minuter)
5. Ålandssmör
6. Skärgårdssmör från Väddö gård
7. Beurrerie d’Etrez, Schweiz
8. Valio normalsaltat smör, Finland
9. ICA normalsaltat smör, Danmark
10. Beppino Occelli, Italien
11. Svenskt smör, Arla
12. Le Gall; Beurre de Baratte, Frankrike
Förutsättningar: smöret var färskt och åts i små klickar medelst gaffel, med småbitar av färskt surdegsbröd som enda tillbehör. Varje smörsort serverades upplagt på fat, format i ett pepparkakshjärta (av mig).
Jurydeltagarna visste vilka sorter som var med i provningen, men varje fat var endast märkt med ett nummer. Det var alltså en blindprovning.
Observera att provningen handlat om vilket smör som smakat godast som rumstempererat. Aspekter som t ex prisvärdhet och hållbarhet har inte provats.
Intressant var:
– att jurydeltagarna lyckades pricka in vilka som var ”industrismören”, d v s de massproducerade
– att ett dyrt, franskt lyxsmör – Le Gall – placerade sig på sistaplats (några i juryn tyckte det var ”som margarin”, ej menat som beröm)
– att Lindahls smör och Ålandssmör placerade sig så högt = prisvärda val!
– att Edwards hemlagade smör (av hårdvispad grädde + salt) placerade sig så högt
– att alla tre i juryn trodde att Beppino Occelli-smöret var det som Edward hade gjort, men hans hemgjorda placerade sig alltså betydligt högre än de själva trodde
– att Arlas smör, som kom näst sist som färskt smör, placerade sig betydligt högre i en annan provning som trion också genomförde – dock ej som blindprovning: med skirat och brynt smör!
Detta är Edwards egen lista (jfr med den sammanvägda listan ovan):
1. Démi-sel Échiré, Frankrike
2. Edwards hemlagade smör
3. Lindahls smör, Tyskland
4. La Baratte du Crémier, Frankrike
5. Skärgårdssmör från Väddö gård
6. Valio normalsaltat smör, Finland
7. Beurrerie d’Etrez, Schweiz
8. Ålandssmör
9. ICA normalsaltat smör, Danmark
10. Beppino Occelli, Italien
11. Svenskt smör, Arla
12. Le Gall; Beurre de Baratte, Frankrike
/ Gunilla Kinn Blom
Gunilla gjorde ett fantastiskt jobb som avidentifierade alla smören genom att förvandla dem till små hjärtan.
Intressant var att:
Att man även i blindtest kunde känna av konsistensen vilka som var industrismör, vilka som var överdrivna hantverkssmör- som Väddö som var ganska gott, men kändes medvetet tillkrånglat för att verka hantverksmässigt med hela saltflagor, lite grynigare konsistens etc.
Att de bästa smören att äta färskt inte alltid är de bästa för matlagning – även om det var svårare att få till rättvisa när vi prövade dem brynt pga de blev olika mycket brända.
Att några av det godaste inte håller sig så bra i kylen utan tappar lite redan efter att ha legat i öppnat paket ett par dagar.
De stora industritillverkade sorterna har sina fördelar när det gäller att hålla och att fungera väl i matlagning. Men Arla spöades ju rejält av Lindahls och Ålands, samt lite av ICA, fast alla de tre är billigare.
Allt gott!
Edw.
Var i Stockholm kan man köpa franskt smör?
Intressant! Vadan smörprovning? Det hade varit kul att få höra lite fler omdömen om smören dock. Det där Le Gall-smöret provade jag i Bretagne i somras och det tyckte jag var jättegott, men det var demi-sel och inte doux. Smör blir ju ganska äckligt utan salt, men det lämpar sig bra för bakning. Det kanske var saltets frånvaro som gjorde att det påminde om margarin?
Mycket troligt – jag ska faktiskt testa och röra ut lite med salt och se hur det smakar då.
Särdeles gott smör kan köpas på vissa fäbodvallar sommartid. (De flesta tillverkar endast ost.) Vi brukar handla på Svedbovallen i Harsa (Järvsö) men har också provat en vall i Härjedalen och två i Jämtland. Väldigt smakrika smör tack vare skogsbete och de speciella koraserna (Fjällko och Rödkulla). Karaktären skiftar beroende på hur mycket grädden syrats innan beredningen. Själv tillhör vi dem som gillar syrligt smör!
Barbro och Anders
Intressant test, då jag bor på en liten ort har jag lite svårt att hitta alla dessa läckerheter, men min särbo Gunilla, ja ni och vi träffades som kortast på Ölmässan i Nacka för ett par veckor sedan, bor ju i stan. Var kan jag vid besök hitta Lindahls smör och Ålandssmör?
Ålandssmör finns i större ICA och liknande. Lindahls har jag inte sett på länge. Håller i stort sett med testen!
Testa gärna Ovikens vid tf, finns bl a hos Oaxen. Otroligt gott!
Jag saknade Skånemejeriers smör på er lista. De har ett ”vanligt” och ett som heter Gourmet.
Magnus,
Vi har hittat Lindahls och Ålandssmör i större, välsorterade livsmedelshallar i Stockholm, t ex Martin Olsson, Sabis i Fältöversten och Daglivs vid Fridhemsplan. Dock finns inte alltid båda sorterna samtidigt.
De övriga smörsorterna hittas nog bäst i delikatessbutiker som Cajsa Warg och på NK Livs.
Tackar ödmjukast och inhandlar till helgen då Gamla stan ska göras då det är julmarknad och NK’s julskyltning skall beses 😀
Fick tag i Lindahls för 24.90 på NK men den var tillverkad i Holland, hoppas dock att den är lika god som Er från Tyskland 😀
Ber ödmjukast om fler blogguppdateringar från allas vår favoritgourmand!
Hur högt har La baratte du crémier blivit upphettat? De är opastöriserat! men opastöriserat kan fortfarande mena upphettat.
Det låter som en utmärkt fråga att ställa till smörtillverkarens kundtjänst (eller kanske till Google)!
Valio rumstemp är gott, Bregott havssalt är mycket gott.provat Danskt smör vid ströget en gång otroligt gott, tror det var mer salt i det, men vet inget namn.