Edwards kulinariska budord

Edward och Gunilla lagar Gastronomens karré. Foto: Eva Hildén Smith.

Edward och Gunilla lagar Gastronomens karré. Foto: Eva Hildén Smith.

I Allting gott och alldeles för mycket presenterar Edward Blom sina tio kulinariska ”budord”, genom vilka han uttrycker sin syn på matlagning. Här är de alla, samt ett urval av resonemangen som fördjupar första, tredje och sjätte budet. Resten finns i kokboken! 

1. Smaka av och ge dig inte!

Inga recept räcker: skillnaden mellan okej och underbart avgörs alltid i slutfasen när du måste fundera på vad som saknas. Lite mer styrka, fruktighet, sötma, syra, fett eller örtighet? Träna, träna, träna! Låt skeden gå som en skottspole mellan gryta och mun! Tungan och näsan är dina verktyg, miljoner gånger mer värdefulla än alla superknivar, elektriska köksapparater och skrytgrejer. Att laga ett recept och sedan, utan att provsmaka, ställa fram rätten till sina gäster är lika dumt som om en fiolmakare skulle bygga en fiol utan att provspela.

Ge dig inte: ställ aldrig ut en fadd rätt på bordet, utan att försöka rädda den. I första hand med fett: Smör, ankflott, ister, grädde, märg och oljor. I andra hand med: Bacon, vin, vitlök, konjak, vinbärssaft, worcestersås, vinäger, Kikkoman-soja, fisksås, lagrad ost och Tabasco – fast kanske inte allt på en gång.

2. Släng aldrig mat!

3. Glöm inte såsen!

En rätt utan sås är som en människa utan själ. Allt vinner på sås, och den som lär sig nå perfektion i såstillagning kommer alltid att ha nöjda gäster. Detta gäller även om du har en italiensk kokbok som säger att du ska servera kalvkotletten utan något flytande bredvid! Såsregeln är nämligen en grundlag som går före alla nationella idéer.

4. Bryn!

5. Glöm inte osten!

6. Blunda!

Alla som sagt att “du äter med ögonen” ljuger; du äter inte mer med dem än du äter med öronsnibbarna. Nästan all mat smakar bättre ju fulare den blir. Ta en ratatouille t.ex. Drar man den av spisen medan den ännu består av igenkännbara, vackra ingredienser smakar den inte hälften så läckert som när den blivit en brun röra.

Fokusering på utseendet har förstört så många smakupplevelser. Lär dig istället att göra riktiga grytor, där massvis med ingredienser under timmars sjudande offrar sig själva för helheten. Ja, det blir brunt, eller pölsagrått, men det gör ingenting. I värsta fall får ni väl äta med ögonbindel.

7. Fuska inte!

8. Sluta mesa 

9. Var inte lat!

10. Glöm aldrig att ”much is more”!