Edward: ”K-märk husmanskosten!”

Husmanskonst, Edward visar hur man lagar kroppkakor 3 färg ”Kalops är inte bara kalops, utan ett viktigt njutningsmedel och en del av vår kulturhistoria. (–––) Låt oss laga mer husmanskost, tala mer husmanskost, beställa mer husmanskost!”

Lapskojs, inkokt lax, fläsklägg,  stekt salt sill och kroppkakor – i sommarnumret (3/2014) av det motornostalgiska magasinet Riksettan slog Edward ett slag för den klassiska husmanskosten, och förklarade varför rätter som dessa borde k-märkas. Texten finns ej på nätet, så försök få tag på den fina papperstidningen – som är full av härlig läsning.

Se även Edwards kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket” där han delar med sig av sina familjerecept på exempelvis kroppkakor (se bilden, av Eva Hildén Smith), inkokt lax och brunsås.

Tack vare texten har vi fått en del tips om platser runtom i Sverige där husmanskostens fana ännu hålls högt, t ex Mäster Gudmunds källare i Jönköping vars krögare Nonno Helgesson skriver:

”Hej Edward! Sitter och läser din artikel i Riksettan och blir hungrig! Driver Jönköpings äldsta restaurang (84 år nonstop i drift) och vi serverar i princip allt du skriver om… Blir lite stolt när jag inser att vi är en av dessa som vill föra arvet vidare!”

Linköpingsbon Kenth Skoglund skriver:

”Läste precis din artikel i Riks1ttan om förfallet med avseende på husmanskost. Kan glädja dej med att detta förfall inte alldeles drabbat oss, enär de två motellen i vår stad Linköping fortfarande tillhandahåller denna vardagsglädje. Jag kan rekommendera, om så tillfälle gives, en omväg via Sjögestad längs gamla Riksettan. Motellet där har farit varsamt fram med såväl menyer som interiör. Kort och gott, ett bra lunchställe. Även det gamla motellet, Filbyter, på andra sidan staden, serverar vällagad husmanskost. Även det ligger vid gamla Riksettan. Det är i sanning glädjande att höra att du håller husmanskostfanan högt och propagerar för dess bevarande.”

Själva slår vi gärna ett slag för Östra stations restaurang här i Stockholm, där vi ofta och gärna äter husmanskost. Skriv gärna i kommentarfältet om du känner till fler ställen som gör sitt bästa för att bevara husmanskostarvet och som du vill rekommendera!

Gunilla Kinn Blom

Edward: ”K-märk husmanskosten!”

2 Responses

 1. Husmanskost är bara helt fantastiskt, spontant skulle jag vilja rekommendera kroppkakor på det totalt otippade stället Gärdets fisk och delikatesser. Jag vågar påstå att det är bland stans absolut bästa, tom bättre än mammas. Nu bor jag inte i närheten längre, men tidigare fick butiken leverans på onsdagar. Ring innan för att säkerställa att de finns, de är stora och välfyllda med en lagom nivå av kryddpeppar.

  Jag ska helt klart testa Östra Stations Restaurang.

  Väl mött.

  Daniel 11 november, 2014 at 09:40 #
  • Aha, det låter härligt! Har noterat att kroppkakor dyker upp lite här och var – vi blev t ex serverade sådana på en invigningsfest av ett poppigt produktionsbolagskontor på Södermalm (de var levererade från en butik i Söderhallarna). Och så finns ju http://www.nalleokroppkakan.se (där vi inte varit). Mest kroppkakor äter vi från de bodar som finns på Öland, åtminstone någon gång varje sommar!

   admin 3 december, 2014 at 11:08 #

Lämna ett svar