Till er som försökt nå oss senaste veckan

Vi har vissa problem med Internet här i Kina, minst sagt.

Den senaste veckan har jag visserligen lyckats ladda ner en hel del mail, och kollat på enstaka sidor på Internet. Tydligen har jag också (mot alla odds) lyckats lägga upp detta blogginlägg.

Jag har däremot inte lyckats skicka iväg ett enda mail, vare sig via mitt normala e-postkonto eller via någon av de webbmailtjänster jag brukar ha som nödlösning (gmail respektive Bineros webbmail).

Jag har heller inte lyckats boka flygbiljetter eller särskilt mycket annat av sådant man gör via nätet. 🙁 Varje sida tar en evighet att ladda, om det alls går. Vi har rentav blivit kvar här i Daxing/Peking för att vi inte kunna boka den fortsatta resan.

Wifinätverket på vårt hotell, som skulle ha ”top business facilities”, växlar mellan att vara uselt till att vara obefintligt. Detsamma med Ethernet-kabeln på rummet. Det har tagit oss massvis av tid, frustration och energi och ännu mer frustration, energi och tid varje dag bara att försöka kolla om det går att få uppkoppling. Nivån är ungefär som på de Internetkaféer jag brukade hänga på i Peking 1999, vilket jag inte hade trott, eller som när jag var på ett Internetkafé i Timbuktu för några år sedan.

Att kolla Facebook går inte alls, eftersom det inte är tillåtet i Kina, men det visste vi innan och var förberedda på. Att det inte går att skicka mail på normalt vis är högst irriterande och något jag inte hade väntat mig; i min ”utkorg” har jag mängder av mail som jag skrev på planet mellan Helsingfors och Peking men inte lyckats få iväg. Och varje gång jag laddar ned mail (vilket alltså funkar någorlunda) dyker det upp nya ärenden och förfrågningar – som jag tyvärr har svårt att besvara nu när vi är på resande fot, trots att det var min mening att sköta löpande korrespondens.

Edward kollar inte sina mail överhuvudtaget när han är på resande fot.

Så ni som försökt få tag på oss via mail på sistone får helt enkelt ha lite tålamod! Vi återkommer med svar så snart vi hinner – och kan! Om vi skulle råka hamna på en plats där Internet fungerar bättre kommer vi att prioritera akuta ärenden. Detta inlägg skriver jag för övrigt i en mobiltelefonaffär där nätet fungerar något bättre än på vårt hotell, medan jag väntar på att flygbiljettssajterna ska laddas ner.

Bortsett från all Internet-frustration har vi det alldeles utmärkt här i Kina! Vi äter god mat och träffar massor av människor, precis som livet ska vara – och ”Allting gott och alldeles för mycket” har kommit i den finfina gruppen ”Best in world” genom att komma tvåa i ”Entertainment”-kategorin i World Gourmand Cookbook Awards. 🙂  Mer om detta senare!

/Gunilla Kinn Blom

No comments yet.

Lämna ett svar