Edward Bloms ”amerikanska” köttbullar

”Köttbullar med potatismos, pressgurka, lingon och brunsås” må vara en ”svensk” maträtt, men kulformad köttfärs finns onekligen i många länders matkulturer. Vi tänker exempelvis på turkiska köfte, danska frikadeller och italienska polpette.

Till sjätte säsongen av ”Breaking News med Filip och Fredrik” fick Edward i uppdrag av redaktionen att skapa sina egna versioner av ”svenska” köttbullar inspirerade av vissa länders mat. Alla recept läggs upp här på bloggen i takt med att de skapas.

Här finns TV-programmen där rätterna presenterades (i slutet av respektive sändning):
http://www.dplay.se/breaking-news/season-6-breaking-news-med-filip-fredrik

”Breaking News med Filip och Fredrik” sänds kl 22–23 varje onsdagskväll, i Kanal 5. Idag – den 22 februari – serverade Edward svenska köttbullar med inspiration från amerikanska Södern.

 
Svenska köttbullar i amerikanska Södern
Köttbullar på svenskt vis (fast med lite sour cream och pecannötter) flamberade i bourbon och serverade surf ‘n’turf (med skivad hummer).

Tillbehör: pot’n’cheese (Edwards variant på den amerikanska klassikern ”mac’n’cheese”), lingonketchup och key lime-pressgurka

Köttbullar
500 g nötfärs
500 g fläskfärs
2 ägg
1 dl rivet, torrt vitt bröd
1,5–2 dl smetana eller crème fraîche (eller något annat som påminner om amerikansk sour cream)
1–2 st röda (eller gula) lökar, grovt rivna eller ytterst finhackade
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
8 cl bourbonwhiskey
smör för stekning
100 g pecannötter, hackade
2 humrar
1–2 dl bourbon för flambering

Gör så här:
Gör köttbullsmeten som vanligt, det vill säga rör ihop alla ingredienser.
Rör ned pekannöttshacket, och forma till bollar.
Stek först. Dekorera med stora hummerskvivor.
Häll över rikligt med bourbon och flambera.

Pot’n’cheese
Gör potatismos på en påse potatis,  en hel cheddarost, några skedar grädde, och späd med potatisvattnet till rätt konsistens. Smaka av med lite senapspulver, muskot och/eller paprikapulver.

Lingonketchup
1 paket djupfrysta lingon (cirka 225 g)
1 paket passerade tomater (helst Mutti cocktailtomater) cirka 400 g
1 gul lök, finhackad och hårdstekt
2–3 tsk ättika
1 msk worchestershiresauce
1 krm cayennepeppar
2/3 tsk svartpeppar, mortlad
1 tsk kryddpeppar, mortlad
1,5 tsk salt
½ tsk basilika
½ tsk fänkålsfrön, mortlade
3 nejlikor, mortlade
2 vitlöksklyftor, hackade och stekta
½ dl muskovadosirap, mörkt socker eller annan sötning

Pressgurka
gurka
pressad lime
sötning
salt

Servering:
Till det hela dricker man förslagsvis amerikanska cocktails eller amerikanska läskedrycker.

Tags:

No comments yet.

Kommentera