Somnade i sjuksängen och vaknade upp i köttätarnas himmel

Kära läsare,

förlåt för det långa uppehållet, men jag har varit sjuk. Den envetna förkylningen som jag skrivit om tidigare lyckades göra en förhoppningsvis sista attack genom att mutera om sig till halsfluss, något som sänkt mig totalt. Tonsillerna svällde till orimlig storlek och täcktes av vita, varande  bölder; smärtan var enorm bara jag svalde saliv och mat var inte att tänka på. I tio dagars tid levde jag enbart på glass, och det tog nästan två veckor innan det gick att dricka något minsta syrligt utan att halsen brann, vilket även innebar två veckor av ohejdad nykterhet!

Tre gånger besökte jag vårdmottagningen som försökte med hostmediciner, alla sorters smärtlindring och penicilliner – utan synbar förbättring. Mot slutet av det hela var det så dags att åka tillbaks till Gunilla och New York. Att ha halsfluss på ett flygplan är inget jag rekommenderar och dessutom hade jag läst att halsfluss ger svår odör ur munnen, vilket inte är toppenroligt när man äntligen skall få kyssa sin älskade efter två veckor i från varandra.

Odören visade sig dock inte vara så farlig, och efter en knapp vecka av sängliggande konvalescens även här i Harlem (vilken förvisso var miljoner gånger mer tilltalande än när jag legat sjuk ensam hemma i Sverige) kunde jag i går äntligen ge mig ut på en lite längre färd i form av en heldag i Brooklyn:  först på New Yorks motsvarighet till spårvägsmuseet (kul, men man kunde gjort ännu mer av det – skall blogga om det på min jobbblogg längre fram) och sedan på stadens mest klassiska köttrestaurang, Peter Luger.

Peter Luger var en upplevelse. Priserna var lite väl kraftigt tilltagna, tillbehören ganska trista (en ok bbq-sås  som de var överdrivet stolta över, tomatsallad och lite spenatröra, men o vad man längtade efter vitlökssmör och bea, och kanske en intressantare grönsak) och det fanns i princip bara en enda rätt att välja på, den stora t-bensteken. (Den kallades porter house steak, men är inte sjuden i porter som den svenska portersteken utan bara ugnsstekt i rikligt med smör.) Och ändå var det värt vartenda öre. Vilket kött! Vilket fantastiskt, underbart, himmelskt, formidabelt kött! Man fick grillbestick, men det hade utan svårighet gått att skära det med smörkniv av trä. Så orimligt mört, och vilken smak! Det här var köttvännernas himmelrike!

Vi fick ett gemensamt uppläggningsfat, och även portionerna var formidabla. Gunilla åt bara en tredjedel av jättestycket så jag fick trycka i mig två tredjedelar. Det här var inte en rätt man lät packa in i en ”doggybag” och värmde upp dagen efter. Om det berodde på att jag just gått av penicillinet denna dag, att det var den första ute på promenad på flera veckor eller den fantastiska (fanatiska) mängden kött jag satte i mig bör vara osagt. Men en pytonorm som svalt en get brukar vara mer energisk. Gunilla fick leda mig ner och upp för tunnelbanetrappor och väl hemma somnade jag som en stock, fast klockan bara vara halv åtta och sedan sov jag i drygt tolv timmar tills det var dags att gå upp till högmässan i S:t Aloysius. Så kan det gå – och jag vill göra det igen!

Tags: , , , , , , ,

Somnade i sjuksängen och vaknade upp i köttätarnas himmel

6 Responses

 1. Hej Edward!
  När kommer nya avsnitt av ”Edward Bloms Gästabud ” ?
  Vi har väntat länge nu.
  Mvh Magnus

  Magnus 28 februari, 2011 at 12:27 #
  • Bäste Magnus, och alla andra som frågar samma sak!
   Jag skulle oerhört gärna göra nya avsnitt av såväl Edward Bloms Gästabud som Mellan skål och vägg. Men tyvärr har TV8 inte visat något intresse av att köpa in någon mer serieomgång, fast de blivit erbjudna både detta och andra program med mig av olika produktionsbolag.
   Jag hoppas de eller någon annan kanal blir intresserade längre fram, men för tillfället har jag tyvärr bara lite småsaker på gång, men inte någon riktig serie.

   Edward Blom 28 februari, 2011 at 13:54 #
 2. Bilder på stek och varande bölder ska inte vara bredvid varandra inser jag efter detta inlägg..

  Peter 1 mars, 2011 at 16:06 #
 3. Hej
  Det var mycket tråkigt att höra att TV8 inte är intresserade. Det var ju genom tidernas bästa(och roligaste) program tycker jag och många andra. Allt annat dom sänder nu är helt ointressant för min del.
  ”Mellan skål och vägg ” var också mycket bra.
  Hoppas det är nåt av bolagen som vaknar till inom kort, annars får dom ett argt mail av mig.
  Ha det så bra
  Mvh

  Magnus 1 mars, 2011 at 22:02 #
 4. Vore intressant om du (och Gunilla?) gjorde besök på nyöppnade AG och rapporterade..
  Antager att de tagit inspiration från New York- original..

  Örjan 4 mars, 2011 at 18:28 #
 5. Håller med Magnus!!! Jag och min man har tittat på Edward Bloms Gästabud på http://www.tv8.se hur många gånger som helst. Vi älskar dina program och önskar se mera. Lycka till!

  Agny 7 mars, 2011 at 21:26 #

Lämna ett svar