Poddepisod 40: Edward sjunger Lennart Hellsing och berättar om fruktbrännvin

Här är det senaste avsnittet av Edward Bloms och Mats Ryds podd!

https://play.acast.com/s/edwardblom/40.edwardsjungerlennarthellsingochberattaromfruktbrannvin

Bilden ovan: Peder Severin Krøyers berömda gästabudsskildring ”Hipp, hipp hurra!”, lätt redigerat av lyssnaren Julius i Helsingborg som skickat oss detta för fri användning.

Podden på YouTube: Denna episod finns även att beskåda filmad – https://www.youtube.com/watch?v=3hy67drHhQo&t=105s

Handlingen: Denna gång provar Edward Blom och Mats Ryd drycker som smakar vitvinsvinäger med bakjäst och socker! Nej, riktigt så illa är det inte – men genren ”alkoholfria, vita viner” innebär förstås ett visst risktagande. Fyra sorter utvärderas, och de två gastronomerna resonerar även kring andra alkoholfria drycker såsom svartvinbärsmust, pressade blåbär och äppeljuicer, samt kring sockerhalter.

En lyssnare som frågat om Edwards eventuella fortsatta musikkarriär får honom att börja sjunga Lennart Hellsings ”Nicko Ticko Tinn Tiralla”, och Mats spekulerar i om inte Familjen Trapp vore en bra inspirationskälla i sammanhanget.

En annan lyssnare får igång Edward ordentligt, genom att fråga om vilken snabbmat han föredrar. Här får alla äntligen ta del av vad Edward egentligen anser om maten som serveras på McDonald’s, om hamburgare, korv och kebab – och Mats tipsar om var i Stockholm man kan hitta ”en gudomlig kalvkebab”.

Sedan är det dags för dagens matkulturhistoriska tema, nämligen allmogeföda – vilket i praktiken under seklernas lopp var ungefär detsamma som säd i olika former. Edward berättar hur missväxt som ledde till magra sädesskördar kunde innebära att bröd fick bakas inte bara på bark utan även på exempelvis löv, halm, vitmossa, malda nötskal eller daggmask. (På ett märkligt sätt lyckas han faktiskt i det sammanhanget även komma in på hur han i fem år tog trumlektioner med ”Lili och Susie” Päivärintas far Paavo som lärare, och bara tanken på att se Edward försöka spela trummor får Mats att fnissa förtjust.)

Ännu en lyssnare får veta att ”att göra något Von Hofvens” förmodligen var ett hörfel och att det snarare var uttrycket ”von oben” Edward en gång använde. För säkerhets skull påpekar han att det inte är sådan han vill framstå när han besvarar etikettfrågor, och passar på att efterlysa fler sådana från lyssnarna.

På smörgåsbordet serveras även ljuva matminnen av ett enormt, rullande parmesanosthjul och av bulgariska, tyska, kroatiska och andra fruktbrännviner, exempelvis Edwards favoritdito framställt från Moseldalens ”Rote Weinbergpfirsich”. Och så får alla veta vad som menas med en ”dra åt helvete”-smörgås!

Skicka gärna glada tillrop, etikettfrågor, programförslag, persikobrännvinsflaskor och annat roligt till: podden@edwardblom.se

 

 

P S Dessa alkoholfria viner testades av Mats och Edward:

Santa Monica Organic White https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/santa-monica-organic-white-197701

Natureo https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/natureo-191201

Torres Santa Digna https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/torres-santa-digna-198701

Leitz Eins Zwei Zero https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/leitz-eins-zwei-zero-1190101

No comments yet.

Lämna ett svar