Poddepisod 28: Ännu mer julmatshistoria – från grisfötter över bebismat och linjeakvavit

 

Bilden ovan: Edward Blom och Mats Ryd framför Gamla Riksarkivet – som pepparkakshus. Foto: Gunilla Kinn

Edward Blom fortsätter att dela med sig av sina encyklopediska kunskaper kring julbordens och julmatens historik, tillsammans med Mats Ryd – och denna gång även med poddens redaktör Gunilla Kinn Blom (och fyra månader gamle Zacharias): https://www.acast.com/edwardblom/28.frangrisfotteroverbebismattilllinjeakvavit-annumerjulmatshistoria (Klicka på den svarta pilen på bilden, så startar ljudet.)

Mer om vad denna episod handlar om:

28. Från grisfötter över bebismat och linjeakvavit – ännu mer julmatshistoria

”Edward Bloms smörgåsbord”, som nu blivit Sveriges mest avlyssnade matpodd, är tillbaka med ett nytt, härligt avsnitt!

Här fortsätter Edward Blom att entusiastiskt borra ner sig i julmatens historik och sedvänjor i den fantastiska miljön på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Han och Mats Ryd har nu hunnit till det småvarma, men de inleder med att avnjuta en tallrik grisfötter tillagade med slarvsylta, anklevermousse, murklor och madeiraglace – och fortsätter bland annat med Linjeakvavit och läckra ostar.

Poddens redaktör Gunilla Kinn gästar inspelningen tillsammans med matbordsdebutanten Zacharias, fyra månader, och talar bland annat om vilka julrätter som kan tänkas falla bebisar i smaken.

Att det är julmat som ligger på faten hindrar inte de båda gastronomerna från att återigen drömma om hur de skulle kunna tillaga älghjärna, och de lyckas även avhandla gjutjärnspannor (igen!), pariserhjul och drinkbordsförseddda rutschkanor innan de återvänder till julbestyren och Edwards bästa tips för desamma.

Mats Ryd berättar, på lyssnarnas begäran, mer om sig själv och om hur han körde sin Volvo 240 i skytteltrafik mellan ekonomiföreläsningarna på Handels i Göteborg och Rieslingprovningarna i Grythyttan.

Sänd gärna lyssnarfrågor och kommentarer till: podden@edwardblom.se

Bidra – om ni uppskattar podden – gärna till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella organisationen Caritas: bankgiro 900-4789 eller Swish 9004789 (märk helst bidraget ”Edward Blom”). För information om var Caritas verkar och vad pengarna används till, se: www.caritas.se

No comments yet.

Lämna ett svar