Poddepisod 29: Två män och ett grishuvud

Här finns veckans episod! https://play.acast.com/s/edwardblom/da52a5e1-1859-4cb3-b959-bc696168aa1d

Denna gång sitter gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd på den legendariska Stockholmskrogen ”Rolfs kök”, vars ägare Johan Jureskog medverkar för att berätta dess snart 30-åriga historia – och så avslöjar han hur mycket oxkind som konsumeras där varje vecka.

Det visar sig att en av Mats’ få jultraditioner går ut på att njuta av restaurangens knapriga grishuvud, vilket de såklart gör under poddinspelningen – men först efter att ha hängett sig åt en härlig portion sill. Tuggorna varvas med initierade, entusiastiska och kunskapsspäckade utläggningar om sillens och strömmingens kulturhistoria och kulinariska ställning, och med en och annan anekdot. Trots att kräftsäsongen ännu är mycket långt borta dyker det faktiskt även upp en hink svenska flodkräftor i berättelserna. Med sill- och grishuvudsmåltiden fortsätter det julmatstema som funnits i de två närmast föregående podd-episoderna.

Dessutom får vi höra talas om ”efterfesternas efterfest”, nämligen Students’ Nobel Night Cap på Handelshögskolan som Edward bevistade natten före inspelningen där han förutom av gott sällskap njöt av bland annat ostron, Skagenröra och helstekt gris – en enligt Mats något dekadent tillställning, som får Edward att tänka på Herman Hesses ”Stäppvargen” och att minnas en gång för länge sedan då han drog till Katarinahissen för att dricka Pommac och absint.

Episoden avrundas med tips på Edwardjulklappar.

Podden drivs mer eller mindre ideellt, men Edward blir glad om lyssnarna visar sin uppskattning genom att bidra till hans insamling hos den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas (gironummer 900-4789; Swish 9004789; märk gärna bidraget ”Edward Blom”). Mer information om Caritas verksamhet: www.caritas.se

Lyssnarfrågor, önskemål och förslag till programmet kan mailas till: podden@edwardblom.se

No comments yet.

Lämna ett svar