Poddepisod 73: ”Tidsfördriv under Corona-karantän samt preussiska dygder”

https://play.acast.com/s/edwardblom/92965caf-b1b6-458e-9b93-d50c15f2f329

Ljudkvaliteten må vara sisådär, med en knackig Internetuppkoppling i Mats Ryds torp och stojande småbarn hemma hos Edward Blom. Allt är det elaka Corona-virusets fel! Men podden kommer här med en ny episod, trots att inspelningen för första gången sker med de båda poddarna och deras ljudtekniker på tre olika platser.

Både Mats och Edward har alltså försatt sig i frivillig karantän – eller kanske snarare självvald isolering, för att undgå att bli smittade.

Kristider innebär som bekant att många inmundigar tröstmat. I Mats’ fall handlar det rentav om att mumsa hallongrottor, vilket föranleder ett samtal om småkakor och deras kulturhistoria. Edward avslöjar vilka som är hans favorit-småkakor, och Mats berättar vad han dricker till hallongrottorna.

Edward är återigen arg på sin gamla antagonist PostNord, som denna gång bötfällt honom för att någon tejpat fast frimärken. Episodens första lyssnarfråga handlar om hur man på bästa sätt firar sin födelsedag när den infaller på Valborgsmässoafton, vilket får Edward att avslöja hur man kryddar hans speciella Valborgsbrännvin – vilket i sin tur får samtalet att handla om massor av olika sätt att krydda brännvin och snapsar på, såsom rabarber, enbär, bävergäll, myror och pepparrot (man kan även gå till Systembolaget: https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/edward-bloms-hogtidssnaps-8055602).

Är man en borgarbracka om man äter en rejäl lunch på Första maj? undrar Mats. Nej, inte nödvändigtvis, snarare handlar det om att vårda en gammal tradition. Edward passar på att reda ut hur det är med Valborgshelgen och Första maj som helgdagar, och den kulturhistoriska bakgrunden till att hälsa våren välkommen – och Mats funderar på vilka ingredienser man bör planera att ha hemma, så att man kan göra det med hjälp av en försomrig drink.

Att Coronakrisen slår så hårt mot de två kroggubbarnas favoritbransch får dem att fundera över hur man ska gynna restauranger och barer på bästa vis. Och med hjälp av vänner och följare ger de sedan mängder av tips på hur man kan fördriva tiden på bästa sätt om man är i karantän, isolerad eller bara hemma ovanligt mycket i dessa orostider. Man kan skapa ett hemarkiv, bygga en skonare, laga mat eller läsa Decamerone … och det är bara några av alla idéer som bjuds.

Avslutningsvis inspirerar en lyssnare Edward och Mats att fundera på huruvida preussiska dygder borde tas tillvara bättre i vår tid!

Maila gärna poddredaktionen: podden@edwardblom.se

Lyssnarsponsring: https://www.patreon.com/join/edwardblom

No comments yet.

Lämna ett svar