Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon

IMG_1734Frankrike är det land vars matkultur ligger Edward Blom allra varmast om hjärtat – och hans andra vin på Systembolaget är ett rött, smakrikt vin som kommer från Bergerac-regionen i sydvästra Frankrike.

Nu finns vinet Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon på Systembolaget, och går att beställa genom Systembolagets beställningssortiment (70409).  

Vinflaska EBlomCabSauv lågupplöstEdward Blom Merlot Cabernet Sauvignon är ett AOC-kontrollerat rött vin, med 70 % merlot-druvor och 30 % cabernet sauvignon-druvor.
AOC betyder ”Appellation d’Origine Contrôlée”, och är en fransk kvalitetsgaranti. I det här fallet snarare ”AOC Bergerac”, som ni kan läsa mer om exempelvis här.
”Jag älskar ju fransk matkultur, franska viner och att som fransmännen umgås kring mat och dryck – inte mycket går upp mot det!”, säger gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom.
”Det Bergerac-vin jag har valt ut tycker jag är av ett slag som många mat- och vinälskande svenskar borde kunna uppskatta – samtidigt som det inte är slätstruket, utan har en egenartad karaktär och personlighet. Viktigt för mig är förstås att det passar till många sorters mat.”

På besök i Frankrike
I oktober 2014 reste Edward Blom med sin hustru Gunilla på en rejäl mat- och vinresa i södra Frankrike, för att tillsammans närmare lära känna ett antal gastronomiskt intressanta platser. Den resan har redan satt rejäla spår, och kommer garanterat att ge avtryck i framtida recept, kokböcker och produkter från AB Edward Blom & Co.
IMG_1646     ”Vi besökte fantastiska restauranger och värdshus i Frankrike, och matkulturen genomsyrar verkligen allt och tas på ett så underbart allvar,” säger Edward Blom.
”Tyskland är sedan länge mitt andra hemland – men jag har alltid värderat den franska gastronomin allra högst. Det är underbart att lära känna Frankrike som mat- och vinland närmare, och det går så mycket lättare nu när jag har en hustru som talar franska, vilket jag sorgligt nog inte gör.”
Bland höstens resmål fanns staden Bergerac i departementet Dordogne i sydvästra Frankrike, där det odlats vindruvor i årtusenden. I Dordogne lät sig redan keltiska druider berusas av vilddruvsvin, och senare – under romartiden – kom regelrätta vinodlingar igång. På 1200-talet exporterades regionens viner till England, och på 1500-talet inleddes export till Norden.
Länge har vinområdena kring Bergerac legat i skugga av sin mer berömda granne, Bordeaux – men kvaliteten har stigit påtagligt på senare år (se exempelvis http://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Kartboken).

Ett mustigt, rött vin till maten – serveringsråd
IMG_1644Druvorna till Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon kommer från byn Sigoulès, strax söder om Bergerac, som ligger mitt i ett bördigt kulturlandskap präglat av vingårdar, tryffelodlingar och ankuppfödning – fransk gastronomi när den är som bäst!
Vinet smakar fantastiskt till vilt, lamm- och nötkött (stekar och grytor); allt grillat, fågel, charkuterier och de flesta ostar, med undantag för blåmögelostar. Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon har inget tillsatt socker. Det serveras lämpligen vid 16–18°.

Etiketternas utseende
Formarbetet med de vackra etiketterna är utfört av Pär Wickholm, som även formgett Edward Bloms kokbok Allting gott och alldeles för mycket (Norstedts 2013).
Porträttfotot på etiketten är taget på Pont Neuf som går över Dordogne-floden i Bergerac, av Edwards hustru Gunilla Kinn Blom som också varit med och valt ut vinet.

Skärmavbild 2015-03-06 kl. 16.21.44Skärmavbild 2015-03-06 kl. 16.21.33

 

 

 

 

 

 

 

 

Lång släkthistoria med vinodling
Edward Blom kände länge bara till att han hade en massa bayerska bryggare som förfäder, vilket möjligen förklarade hans fäbless för öl. Men för ett tiotal år sedan fick han genom släktingar höra talas om att hans farmors farfars far Isac Herzog, som levde i tyska Rheinhessen i början på 1800-talet, faktiskt odlat vin och – enligt släkttraditionen – rentav levererat vin till Napoleon.
Det är med andra ord ingen överdrift att säga att Edwards viner vilar på en mer än 200-årig tradition!
Vapenskölden på Edward Bloms vinflaskor är det Blomska familjevapnet, som Edward antog för några år sedan, utformat av den heraldiske konstnären Davor Zovko efter Edwards idéer (läs mer om vapnet här). I vindistrikten på kontinenten syns vackra släkt- och familjevapen ofta på såväl husväggar som vinetiketter.

Edward Bloms vita vin
Sedan i augusti har Edward Blom Riesling Trocken (74310, 89:–) funnits att köpa och njuta av, till mat eller som sällskapsvin. Det är ett torrt vin av Edwards älsklingsdruva riesling från Rheinhessen-regionen i Tyskland, närmare bestämt från Nierstein-distriktet där Edward farmors farfars far Isac Herzog odlade vin redan i början av 1800-talet. Läs mer om det vinet här: http://www.edwardblom.se/vin/edward-blom-riesling-trocken!

Korta fakta om Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon
Systembolagsnummer:         70409 (beställningssortimentet)
Pris:                                           99:-
Importör:                                 janake wine group
Producent:                               Kooperativet Les Vignerons de Sigoulès
Vintyp:                                      AOC
Druva:                                       Merlot (70 %) och Cabernet Sauvignon (30 %)
Distrikt:                                    Bergerac, sydvästra Frankrike
År:                                              2013
Alkoholprocent:                      12,5 %

Kontakt och mer information
• Jeanette Abrahamsson på janake wine group (www.janake.se) jeanette.abrahamsson@janake.se eller produktchefen Thorbjörn Ludvigsson thorbjorn.ludvigsson@janake.se
• För intervjuer med eller information om Edward Blom, kontakta Gunilla Kinn Blom: blom@kinn.se
• Pressbilder laddas ner på: www.edwardblom.se/pressbilder (finns ännu ej på Edward Blom Merlot Cabernet Sauvignon – men kommer inom kort!). Kontakta Gunilla på blom@kinn.se vid behov av hjälp med bilder.

Restaurangbeställningar
• Kontakta Trebuchet, tel (08) 410 111 10 eller customerservice@trebuchet-se.com