Poddepisod 30: Att kunna njuta och lova

https://play.acast.com/s/edwardblom/30.attkunnanjutaochlova

”Att kunna njuta och lova”

Ett citat om hängivenhet av Verner von Heidenstam får rubricera 2018 års sista riktiga poddavsnitt, där Edward Blom och Mats Ryd diskuterar och problematiserar det knepiga begreppet ”livsnjutare”. Edward förklarar varför han inte självklart vill kallas så, och svarar på frågan om huruvida han är en ”beroendemänniska”. Mats resonerar kring hur ”njutning” och ”skam” relaterar till varandra, och begreppet ”livslovare” lanseras.

Men detta är först en bit in i samtalet, som äger rum medan de tu gastronomerna dricker julöl och äter världens – enligt Mats – godaste efterrätt: julpuddingen på ”Rolfs kök” i Stockholm!
Edward drar krogminnen från Trier och en anekdot om när en pitbull-terrier slickade honom i skägget, innan han kommer in på förjulfestandets kulturhistoria och hur det förr i tiden faktiskt var förbjudet att fira jul med sina vänner och grannar.
Sedan handlar det om vinterns alla härliga drycker och julens i synnerhet, som öl, mumma, julmust och glögg (och dess stygga kusin Feuerzangbowle). Varning! Alkoholromantiken når denna gång sällsynt höga höjder – eller kanske låga, eftersom Edward påstår att han brukar sitta flera timmar under granen med sin julölsfyllda tomtesejdel.
Vi får också förklaringen till varför arabisk umgängeskultur är så inriktad på extrema sötsaker, och varför nykterhetsrörelsen är så inriktad på kaffe och kakor (om det nu behövs någon förklaring, när alla vet att summan av lasterna är konstant).
Vidare bekänner sig Edward som ”tant” och berättar om sitt senaste Wedgwoodporslinsfynd på en loppis i Sundsvall. Sedan blir det lyxsnus och snusets kulturhistoria för fulla muggar, bland annat med citat ur 1700-talsverket ”Tal om läckerheter” och snusminnen från Idaho och Skogaholms herrgård på Skansen (där Erik Haag en gång lurade i Edward snus späckat med kaliumkarbonat)
Flera läsarbrev besvaras, bland annat handlar det om sköldpaddssoppa, Johannisfil och lagring av viner – och så fortsätter gjutjärnspannediskussionen med ett initierat inlägg, vilket får Edward att vricka tungan på ordet ”polymeriseringspotential”.
Alla poddlyssnare önskas en härlig julhelg med lagom mycket mat och dryck – och tid att lyssna på gamla poddavsnitt. ”Edward Bloms smörgåsbord” börjar igen efter helgerna.
Poddepisod 30: Att kunna njuta och lova

2 Responses

  1. Hej!
    Jag önskar ett förtydligande:
    Mats tipsar om Penfolds Koonunga Hill som ett lagringsbart vin.
    Det finns två viner i Systembolagets sortiment som stämmer in på den beskrivningen, ett vitt och ett rött.
    Gäller tipset båda, eller bara en av dem, och i så fall vilken?

    Mats E 6 april, 2019 at 15:19 #
    • Sent svar: jag ska be Mats Ryd svara dig här! /Gunilla Kinn

      Gunilla 9 november, 2019 at 12:48 #

Lämna ett svar