Glöggmusslor

Även om det blivit väldigt mycket restaurangbesök både i New York och när vi rest runt, så har vi naturligtvis ätit de flesta måltider hemma. Tyvärr har jag fotat väldigt få och skrivit ner recepten på än färre. Men, denna skapelse åt vi i förrgår. Receptet kan synbart framstå som lite komplicerat, men egentligen är det en mycket snabb rätt som man slänger i hop på en kvart.

Edward Bloms glöggmusslor
Blåmusslor i torr glöggsås med kattfiskfiléer

Finhacka en halv gul lök, två vitlöksklyftor, fem soltorkade tomater och fem tjocka skivor bacon.
Fräs detta i rikligt med ghee (raffinerat smör) eller om det inte finns vanligt smör, och ett stänk olivolja.
Tillsätt efter några minuter en kasse borstade blåmusslor.
När musslorna så smått börjat öppna sig häll på: 2 dl osötad glögg (rödvin kryddat med glöggkryddor, d.v.s. nejlika, ingefära, kardemumma och kanel, eller glöggextrakt och med tillsats av rikligt med rom). Man kan naturligtvis också ta 1,5 dl rödvin, dryt 0,5 dl mörk rom och ca 1 krm vardera av nämda kryddor.
Smaka av med lite söt sherry eller annat starkvin om man vill få en aning sötma.
Låt småputtra några minuter.
Stek under tiden två kattfiskfiléer i mycket rikligt med ghee eller smör.
Ta upp filéerna och vispa ner ett par matskedar vetemjöl i smöret som fisken stekts i, späd med spadet från musslorna som nu tas från värmen.
Koka upp såsen, häll den över musslorna och rör om och lägg fiskfiléerna uppepå.

Fisken är bara extra tillbehör för att det skall kännas som en två-rättersmåltid i ett. Vill Ni bara ha musslor går även det utmärkt, då görs såsredningen för sig i smör, ev med ett stänk fiskspad.

 

 

 

Inköpet av kattfisken, som syns på bilden, och musslorna skedde i vår charmiga fiskhandel ett kvarter bort. Ingen vacker fisk direkt.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Själva tillredandet i vårt lilla kök.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Glöggmusslor

3 Responses

  1. Notera att Edward försöker se ut som kattfisken på den översta bilden.

    Gunilla 22 april, 2011 at 02:31 #
  2. Ett synnerligen tilltalande recept. Kan herr Blom möjligtvis rekommendera ett bra vin till dylika anrättning månntro? Eller varför icke ett öl av klass för att skölja ned hela med.

  3. Roligt att Ni uppskattar receptet. Eftersom det var under fastan så drack jag faktiskt ingen alkohol till anrättningen och kan därför inte ge något klart besked, men smaken är väldigt fyllig nästan lite kakao- och kaffe-smak på såsen som måste komma sig av rödvinet, kryddorna och soltorkade tomaterna. Jag tror absolut inte på ett vitt vin i detta fall trots att det är fisk. I första hand skulle jag pröva med ett lätt rödvin av god kvalitet, helt en tegelfärgad Bourgogne. Vad gäller öl skulle det säkerligen gå bra också, jag tror på en stark, lite söt porter, en ale eller någon trappist (dock inte de allra kraftigaste som nog tar över för mycket). Lycka till!

    Edward Blom 22 april, 2011 at 14:52 #

Lämna ett svar