Tvångsbeskatta Stefan Hanna!

Läser i Aftonbladet i dag om Centerpartiets kommunalråd i Uppsala, en Stefan Hanna. Denne  har i ett utspel på sin blogg krävt att överviktiga och alkoholiserade skall tvångsbeskattas. Han skriver:

 ”En anna vag kan vara att de som valjer att inte varda sig sjalva for betala hogre skatt an de som gor det. Ar inte det senare rimligt med tanke pa att de senare utsatter det gemensamma systemet for mycket storre pafrestningar an en som ater och dricker normalt och som tranar regelbundet (fragetecken).” [Ni får ursäkta svårläsbarheten, men herr Hanna har synbarligen inte lärt sig hur man får å-, ä- och ö-tecken när man skriver från en utländsk dator.]

 För det första andas hela hans inlägg självgodhet och förakt mot hela grupper av människor, vilket får mig att må illa.

 För det andra innebär hans åsikter allmänt en så extrem anarkoliberalism attt herr Hanna således måste motsätta sig hela den moderna demokratin. (Det är Mussolini och inte Hedlund som tycks vara Hannas förebild!) Men varför, herr kommunalråd, bara överviktiga och alkoholister? Varför inte låta även handikappade, bergsklättrare, barn med medfödda hjärtfel, slalomåkare, invandrare eftersom de behöver hemspråksundervisning och folk som kör mycket bil och riskerar olyckor tvingas in i tvångsbeskattningen? – och vad gör man med de som inte betalar skatt överhuvudtaget, hur skall narkomaner, allvarligt sjuka och uteliggare kunna betala enligt Stefan Hannas världsbild?

 För det tredje har Hanna även fel i sak. Överviktiga är inte dyrare än andra människor för staten. En kraftigt överviktig person dör kanske ett tiotal år tidigare i snitt än en hurtbulle. Förutom den enorma pensionskostnaden Hanna kommer kosta samhället dessa tio extraår är risken att han lever nog länge för att få cancer som skall botas för hundratusentals kronor. Och antagligen lär kommunalråd Hanna bli senil sina sista tio år, behöva duschas och matas med gröt och på annat sätt ligga samhället till last, medan skötsamma personer som jag redan vilar lugnt tre alnar under jorden.

 Om vi skall gå vidare på just fallet Hanna (och det skall vi – för mitt huvudsakliga syfte med detta inlägg är idka kraftfullt personangrepp på denna mollusk), så är han faktiskt en fruktansvärt tärande individ. Förutom att han uppbär massa bidrag från staten för att genomföra sin mediokra politiska verksamhet så företräder han ett parti som alltid har omhuldat landsbygden. Vet han vad det kostar att dra el, vatten, telefon och bredband ut i obygden! Vet Hanna hur mycket miljön påfrestas av de enorma transporterna av mat och föremål ut till glesbygd och alla stora Volvobilar som måste åka framåtillbaka? Och sedan tvingas det allmänna stå och kalka sjöar och återställa våtmarker som kompensation.

 Dessutom är politiker en riskgrupp. En aktiv politiker som likt Hanna kommer med ondskefulla utspel löper en mycket större risk att bli nedslagen på gatan – och vad kostar inte det skattebetalarna? Jag ser framför mig en drömbild av hur Hanna när han återvänder jagas genom Uppsalas små gränder av dussintalet korpulenta överliggare som daskar honom med salamikorvar, fårfioler och lufttorkade skinkor tills han, likt gamla tiders nyimmatrikulerade recentiorer ligger mörbultad och skakande på den anrika uppsaliensiska marken. Och då må ingen hjälpa detta avskum med fri omvårdnad, om man skall föjla Hannas egen linje.

 Nä, nu skall jag ut och fira min mors födelsedag. Kommunalrådet Hanna har redan försenat mig en halvtimme. Usch och fy och må människan avgå!

Tags: , , , ,

Tvångsbeskatta Stefan Hanna!

24 Responses

 1. Man må tycka vad man vill om Jamie Oliver men har en hel del vettigt att säga om samhällsproblemet fetma:

  http://www.ted.com/talks/lang/eng/jamie_oliver.html

  mia 2 januari, 2011 at 12:55 #
 2. Hear hear

  Kunde (nästan) inte sagt det bättre själv

  clas 2 januari, 2011 at 13:30 #
 3. Instämmer med förgående talare …….

  Stefan Larsson 2 januari, 2011 at 14:46 #
 4. Instämmer med föregående talare……

  Stefan Larsson 2 januari, 2011 at 14:47 #
 5. Utan något vettigare att skriva kan jag bara ge dig ett rungande medhåll – ”Hear, hear!” 🙂

  Gabriel 2 januari, 2011 at 15:09 #
 6. Tack Edward,

  kunde inte sagt det bättre själv och undrar om man helt enkelt kan vägra att betala skatt sålänge pengarna går till en politiker som sprider dynga. Undrar om han såg några konstgjorda tuttar och putande läppar på stränderna för det är ju helt naturligt och sunt…..

  Mvh
  Eija

  Eija 2 januari, 2011 at 17:29 #
 7. Word!

  Jag tycker vi ska tvångsbeskatta personer som är uppenbart mentalt oförmögna till rationellt och humant tänkande. Stefan Hanna ligger synnerligen illa till vid ett införande av en sådan beskattning.

  Edward – jag bistår gärna med tillhandahållandet av lufttorkad skinka och salami när överliggarna avser idka gatlopp!

  Bengt 2 januari, 2011 at 19:40 #
 8. Jag var tvungen, kunde inte låta bli, kände ett övermäktigt behov: http://www.facebook.com/pages/Det-ar-hog-tid-att-infora-idiotiskatt/140409392683323

  morpheo 2 januari, 2011 at 21:56 #
 9. Ja, jag läser vidare i Dagens UNT om Hanna, han måste i själ och hjärta vara Sverigedemokrat, hur han hamnat som kommunalråd (!!!) för C övergår mitt förstånd. Men tack och lov för sociala medier så att han snabbt och utan hejd kan trumpeta ut sin enfald. Om nu inte Centern reagerar så hoppas jag att Uppsalaborna gör det med kraft, salamikorv och annat (gärna en rosa kanin!).

  Kajsa 3 januari, 2011 at 06:28 #
 10. Du är helt underbar!

  kantorn 3 januari, 2011 at 10:17 #
 11. Fett bra!

  Mikael 3 januari, 2011 at 10:33 #
 12. ”Jag ser framför mig en drömbild av hur Hanna när han återvänder jagas genom Uppsalas små gränder av dussintalet korpulenta överliggare som daskar honom med salamikorvar, fårfioler och lufttorkade skinkor tills han, likt gamla tiders nyimmatrikulerade recentiorer ligger mörbultad och skakande på den anrika uppsaliensiska marken”

  Vad är det för makthavare vi håller på få. se bara vilka Reinfeldt tillsätter i sin regim.
  i socialförsäkringsutskottet är det ju rena rama ligisterna.
  Helena Riviere: ” Bidragskulturern”
  Axen misshandlat sin sambo. Kristersson som hyrt en fyrrummare som var vikt för svårt sjuka, eller hemlösa.
  Själv skrek sig Reinfeödt i förtvivlan när 300 miljoner sparades i regeringskansliet. Då först hade han en slags empati för arbetslösa, just när det blev av hans anhang det drabbade.

  Under lång tid har även Svenskt näringsliv. lobbyfirmor som skattebetalarnas förening, Timbro, Captus, ja även opionsföretag med nära sammarbete med moderaterna, samt högermedia.
  som kategoriskt skrivit förmedlat talat som ett retoriskt mantra att sjuka är fuskare och att arbetslösa är för lata, Det har funnits hånattacker mot arbetslösa också.på ett synnerligen kränkande sätt. KD-s Alf Svensson hånade sjuka påstiod de fuskade.

  Så retoriken är given man ville skapa en majoritet som förtrycker svaga minoriteter,
  det har skett alltifrån extrema partier, människor till religiösa samfund partier.
  Detta har i sin tur lett till en folkmassa som röstat blåt så detta förtryck blivit
  som ett slags beslut, håna sjuka, arbetslösa, ta från deras försäkringar driv dem till självmord , se till att de plågas, ta gärna hit Thailändare som man blåser på pengarna o.s.v

  Det har skapats ett majoritetsförtryck i Landet där målet är förtrycka minoriteter för att gynna starka minoriteter som högavlönade förmögna och de med stora värden.

  Det löns inte längre med ord diskuttera med dessa makthavare de har sedan länge lagt sig till en nonchalans där de inte är mottagliga för ord.
  Det måste till andra sätt.
  Strejker på arbetsplatser vore en mycket vettig åtgärd, Men när majoriteten förtrycker som även finns på arbetsplatser vilka ställer då upp.
  Ja bara ett fåtal antar man.
  Nä det måste till nya grepp för att skapa solidaritet, harmoni i ett Land.
  Vilket? Ja omtala det så ska jag direkt förmedla det vidare.
  Själv vet jag inte alls.

  Bert 3 januari, 2011 at 13:12 #
 13. Väl rutet, herr Blom!

  MEN, jag måste fråga, vad menar du när du anser att Stefan Hannas åsikter innebär ”[en] extrem anarkoliberalism”? Vad menar du överhuvudtaget med begreppet ”anarkoliberalism”?

  Anarki kommer ju av grekiskans anarchia, vilket ordagrant betyder ”utan ledare”. Utan ledare (=stat) kan rimligen ingen beskattning ske. Det torde även vara bekant att liberalismens ideologi (i dess klassiska form) sätter individens frihet i främsta rummet. Varken anarki eller liberalism går därför, i mina ögon, ihop med Hannas repressionsiver.

  Stefan Hanna ger istället uttryck för rent fascistiska åsikter! Du säger ju själv att Mussolini är den som ideologiskt tycks stå närmast vår centerpartist! Mussolini var näppeligen varken anarkist eller liberal i någon mening…

  Verkliga ”anarkistliberaler” (eller anarkokapitalister, som man egentligen säger) som Murray Rothbard (myntaren av begreppet) – eller jag själv, för den delen – skulle aldrig se beskattning som något gott. Anarkokapitalismens grundprincip är icke-aggression: att ingen har rätt att bruka våld gentemot en annan människa. Inte särskilt radikalt, kan tyckas, men vi menar att denna princip även måste gälla staten. Alltså omöjliggörs staten, då statsmakt bygger på bruk av, eller åtminstone hot om, våld. Skatt är således ingenting mindre än ren och skär stöld! Varje skattesänkning, oavsett hur liten, är ALLTID av godo!

  ”Every calorie says ’yea’ to life!” skall Murray Rothbard ha sagt en gång, vilket det bara är att hålla med om. Att man sedan med fri sjukvård (till skillnad från dagens planekonomiska sjukvård) kan behöva betala högre försäkringspremier p.g.a. riskfaktorer, som t.ex. rökning eller fetma, kan omöjligen ses som något orättvist. Snarare tvärt om.

  Säkert delar du inte de åsikter jag redogör för ovan, och det respekterar jag givetvis. Men jag menar att man bör använda rätt begrepp i debatt och blogginlägg. Fascism är fascism och ingenting annat.

  Per Hedetun 3 januari, 2011 at 14:24 #
  • Du har naturligtvis helt rätt vad gäller begreppen. En extemliberal skulle självklart inte vilja ha straffskatter; jag får skylla på att jag skrev inlägget under stor tidsnöd och i stor affekt. Men det var verkligen dumt, bara att erkänna.

   Vad jag menade var att han hade en socialdarwinistisk människosyn som kunde påminna om de allra mest extrema former av nyliberalism (som jag i och för sig uppskattar själv i lagom mängder), men naturligtvis ligger hans idéer (om det nu är hans och inte någon som kidnappat bloggen) betydligt närmare fascismen.

   Edward Blom 3 januari, 2011 at 14:43 #
 14. Finns det någon vettig politiker i vårt land som inte ser till att den egna penningpungen fylls till brädden?
  Önskvärt är att det betalas ut löner till våra politiker efter kompetens! Då kanske det inte finns så många kvar.
  Har läst en del bloggar med politiker som sitter och beslutar utan några som helst kunskaper i ämnet.
  All borde ha rätt utbildning för sitt ämbete då hade vi kanske likt näringslivet haft ett bättre beslutsunderlag.
  hur länge ska vi tillåta detta?
  Våra pengar som vi varje månad tvingas betala ut i löner pensionsförsäkringar, går till att fylla egen ficka. Vad innebär fördelningspolitik när alla slavarna endast får 65 % av sin lön i pension, är detta någotsånär rättvisst?

  Birgittasandblom 3 januari, 2011 at 16:07 #
 15. Ja, inget förvånar mig längre i Sverige. Gamle Gösta Bohman sa en gång i tiden att en moderat skattehöjare inte är någon riktig moderat…
  Sanningen är väl den att vi numera har ETT politiskt parti i riksdagen, en hybrid av gamla socialdemokraterna men med åtta olika falanger…

  Pelle 3 januari, 2011 at 16:23 #
 16. Viktskatt, alltså. Precis som på lastbilar. Tunga bilar sliter mer på vägarna. Och tunga personer skall betala mer skatt för att de… går för hårt?
  Anorektiker borde få betala mer skatt. Synskatt. De syns för dåligt. Och vägarbetare, som gräver hål överallt. Hålskatt. Precis som grevéost. Och fotbollsnät.
  Synskadade får betala käppskatt. Och stora båtar får betala skeppskatt. Kattägare får betala sandlådeskatt.
  Och vips var vi tillbaka hos herr Hanna…

  Raggoparden 3 januari, 2011 at 23:04 #
 17. Väl talat!
  Jag ska genast gå och inhandla en rejäl salamikorv och lägga mig i bakhåll i en av Uppsalas gränder.

  CB Smith 4 januari, 2011 at 10:23 #
 18. Salamikorvarna var redan slut.
  Bäva månde Hanna.

  CB Smith 4 januari, 2011 at 10:25 #
 19. Jag har hört talas om att det ska finnas svampar man kan röka. Växer vad jag förstår i vissa tropiska klimat. Jag tror att denne Stefan har mer att berätta om dem, alternativt om tropiska feberns skadeverkningar.

  Hans 4 januari, 2011 at 21:16 #
 20. Jag tycker du är lite väl hård mot honom, jag läste hans inlägg i bloggen och tyckte inte det var så farligt även om jag inte håller med så har han en viss poäng särskilt i det där med jugoslaviska invandrare, det är ganska uppenbart att vissa invandrare från vissa krigshärjade länder är mer våldsamma till sättet men frågan är då om man verkligen ska kräva ”empatiträning” för människor från de länderna då långt ifrån alla jugoslaver är våldsamma, all människor är olika och det finns en viss oroväckande populistisk kollektivism i ett sådant förslag då det grupperar alla jugoslaver i gruppen ”våldsamma och traumatiserade” men helt klart så kan det upkomma problem med att människor är just våldsamma och traumatiserade men det är inte en anledning till att införa empatiträning utan snarare borde man bara se till att de följer lagen och istället hota med utvisning om de inte följer svensk lag på så sätt kan man rensa ut de våldsbenägna från landet ganska fort.

  Det är ju precis samma problem vi står inför när vi importerar muslimer, många av dem är fundamentalister och man kan inte bestraffa hela gruppen muslimer för att en tiondel av dem råkar vara fundamentalister utan man måste på något sett komma åt problemet ändå genom till exempel utvisning vid brott, kan man inte ens följa lagen i sitt nya land då är man inte så desperat att det är någon fara att skickas hem, nu talar jag inte om lätta brott utan främst grövre sådana.

  angående ”tjockisskatten” så tycker jag det var en mycket dålig idé då det gemensamma sjukvårdssystemet skall vara till för att alla människor ska kunna välja hur de vill leva och att alla människor oavsett genetiska förutsättningar eller ekonomisk ställning ska ha samma möjlighet till akut vård utan att behöva betala mer än någon annan, hade alla betalat för sig själva hade det inte funnits någon poäng med ett skattefinansierat sjukvårdssystem.
  Skola och sjukvård bör förbli skattefinansierade det man bör ändra på är resten, enligt mig bör allt förutom skola och sjukvård vara privat finansierat.

  för övrigt så är det inte särskilt borgerligt att höja skatter.

  morgan 6 januari, 2011 at 08:18 #
Trackbacks/Pingbacks
 1. Tweets that mention Tvångsbeskatta Stefan Hanna! | Edward Blom - arkivarie, kulturhistoriker, tv-personlighet -- Topsy.com - 2 januari, 2011

  […] This post was mentioned on Twitter by KristofferBottolfsen, Mia F. Mia F said: Edward Blom gör kaoz av tjockisskatten, och Stefan Hanna: http://bit.ly/gfG0wr. […]

 2. Tobaksskatt & Hälsa « Svenskt Cigarrlexikon - 3 januari, 2011

  […] om detta (skatt på feta) i media: SvD UNT Newsmill Edward Bloms eminenta blogg   GillaBe the first to like this […]

Lämna ett svar