Matlagning och dryckesprovningar

Laga mat under ledning av Edward Blom

Att laga mat tillsammans är en finfin aktivitet att göra i en personalgrupp eller tillsammans med utvalda kunder. (Vänligen observera dock att Edward inte tar uppdrag för privatpersoner.)

Ett typiskt upplägg kan se ut så här:

– Ni diskuterar per mail med Edward Blom vad ni skulle vilja laga.

– Ni köper råvarorna och dryckerna, efter Edwards inköpslistor, och tar dem till lokalen/köket. (Ni måste själva ordna lokal där alla får plats att laga mat. Om ni inte har tillgång till sådan kan vi tipsa om köksstudior i Stockholm som går att hyra, med plats för smågrupper.)

– Med hjälp av Edwards recept – och under hans ledning och glada tillrop – lagar ni själva rätter till en meny till alla i gruppen, som ni sedan äter tillsammans.

Det är en god idé att välja teman och recept ur Allting gott och alldeles för mycket, så kolla gärna i Edwards kokbok för inspiration.

Prova öl och andra drycker med Edward Blom

Edward är även en rutinerad ledare av dryckesprovningar. Faktum är att han höll sina första öl- och vinprovningar redan när han gick i gymnasiet på 1980-talet!

Öl, punsch och brännvin är de drycker som han helst leder provningar av, även i mycket stora grupper; det går utmärkt med sällskap om hundratals personer. (Observera att Edward dock inte tar uppdrag för privatpersoner.)

En ölprovning – som det hittills varit störst efterfrågan på – kan läggas upp på en mängd olika vis, delvis beroende på gruppens ölvanor.

För de allra flesta fungerar Edwards standardprovning utmärkt. Då får deltagarna prova fem–sju sorters öl var, av olika sorter – till exempel lager, porter, ale – för att lära känna hur öl kan variera i färg och smakupplevelse, samtidigt som Edward berättar om vad öl egentligen är, om hur öl tillverkats genom tiderna och om den moderna bryggerinäringens historia.

Har gruppen mycket stor erfarenhet av öl kan Edward välja en kombination med ännu mer udda sorter – och ska det vara extra knepigt kan han arrangera en blindprovning.

OBS! Ölen måste beställas/köpas in av den som arrangerar provningen. Detta måste ske minst en vecka i förväg, eftersom Edward ofta väljer ut ölsorter som inte alltid finns i sortimentet på en och samma restaurang eller i varje Systembolagsbutik. Glas för provningen samt lokal och andra arrangemang står kunden också för.

Mat och dryck i kombination

Flera av Edwards föredrag går också utmärkt att kombinera med en provning av det som föredraget handlar om:

  • Brännvinets historia (med provning av kryddat brännvin)
  • Punschens historia (med provning och blandning av 1700-talspunschbål)
  • Smörgåsbordets historia (med avätande av ett brännvinsbord eller smörgåsbord)
  • Svensk öl- och bryggerihistoria (med ölprovning)
  • Stockholms glada bryggare (med ölprovning)
  • De svenska ostarnas uppkomst och utveckling (med provning av hårdostar)
  • Religion och njutning: Bibelns mat (med smakprov)

Tyvärr har Edward alltså inte möjlighet att ordna matlagning och dryckesprovningar för privatpersoner, utan endast för företagskunder.

Enskilda har tidigare kunnat boka ”Ölprovning med Edward Blom” via ett företag som säljer presentkort på upplevelser. Inget liknande samarbete är aktuellt just nu, men det kan hända att det dyker upp i framtiden. I så fall gör vi förstås reklam för det på allehanda sociala medier!

Anlita Edward Blom