Poddepisod 81: ”Vila vid denna källa”

https://play.acast.com/s/edwardblom/81.vilaviddennakalla

Denna gång inleder Edward Blom och Mats Ryd med att konstatera vilka fantastiska, lantliga, kulturhistorhistoriskt intressanta miljöer det går att hitta i Storstockholms absoluta närhet, exempelvis Stora skuggan på Norra Djurgården och Gömmarskogen i Huddinge.

Kvittrande skor, vad som är värst av böngroddar och ärtskott samt borttappade plånböcker är några av de inledande samtalsämnen. Mats avslöjar, apropå förlagda saker, ett av sina standardbustrick när han jobbade på nattklubb i Göteborg för många år sedan, och Edward sjunger längtansfullt om Paris’ takåsar.

Gökottans kulturhistoria är ett av poddepisodens teman, och från morgonsupar och picknick vid soluppgången glider samtalet över på något minst lika intressant – nämligen de heliga källornas kulturhistoria. Eftersom podden publiceras i anslutning till Trefaldighetshelgen blir i synnerhet trefaldighetskällor, men även hästkällor i skogen och källor dit folk åker för att hämta dricksvatten i PET-flaskor, föremål för de båda livsnjutarnas intresse – och Mats föreslår en stillsam semester med provningar av källvatten denna sommar.

Episodens stora tema är svensexor och möhippor, och dessas kulturhistoria, och här får både Mats och Edward hålla tillbaka för att inte dra alltför många anekdoter från mer eller mindre vansinniga tillställningar de varit med och arrangerat – för isåfall skulle podden denna gång bli flera timmar lång. Men några glada minnen blir det, och några där olika grader av förnedringsinslag förmedlas, och Edward kommer även in på de historiska föregångarna samt den tyska Polterabend-traditionen. Att möhippan hade kunnat komma att kallas ”mösexa” eller ”fjällkolifej” berättar han också, och så får vi veta varför möhippor varit öppna, pinsamma tillställningar medan svensexor varit mer hemlighetsfulla och slutna.

Mats ger tips på hur man kan inmundiga Pimm’s och längtar efter att ha trädgårdspartaj, och Edward avslöjar att han köpte sin villa enbart för att kunna spela krocket och att han optimerar sin gräsmatta därefter. Sedan deklamerar han en försommardikt – på tyska!

No comments yet.

Lämna ett svar