Nu rivs åter tusentals fantastiska byggnader

Läs mitt inlägg på Centrum för Näringslivshistorias blogg om att Hjalmar Mehrs vålnad börjat svepa över landet och krossa sköna och kulturhistoriskt värdefulla byggnader: 1800-talskvarteret Gerd i Uppsala (ett av de få oförstörda i lärdomsstaden), Enköpings stadshotell (stadens i särklass vackraste byggnad), Restaurang Lindgården på Djurgården (bara några dagar sedan) – och nu står hela Petersvik utanför Sundsvall, med sina fantastiska träpatronvillor, på tur.

Tags: , , , , , ,

Nu rivs åter tusentals fantastiska byggnader

3 Responses

 1. Det är förjävligt rent ut sagt. Jag är uppväxt och bosatt i Västerås och här rev dem i stort sätt hela den gamla staden och byggde successivt upp fula gråa byggnader som skulle kunna varit hämtad ur DDR-tyskland (inget ont om Tyskland för övrigt, var på semester i Berlin i år).
  Min gamla farmor som rörde sig väldigt frekvent nere i gamla Västerås känner inte igen sig längre, hon hittar inte längre bland de gamla gatorna nere i stan.

  Trots min ringa ålder så tycker jag det är tråkigt att man rivit så pass mycket. Det hade varit mysigt att kunna gå in i de gamla husen istället för att bara se dem på gamla svartvita bilder.

  Thomas 31 juli, 2011 at 20:56 #
 2. Har man verkligen rivit ut ett helt våningsplan i Stadshuset? Det låter synnerligen korkat. Även Rådhuset borde väl vara mer skyddat än så för att undvika dylika fadäser.

  Rävjägarn 1 augusti, 2011 at 13:00 #
 3. Hej Edward! Jag vill bara säga att jag precis tittat klart på dina tv-program ”Edward Blomsgästabud” samt ”Mellan skål och vägg med Edward Blom”, och att jag älskar det du gör. Jag har själv ett gediget matintresse och läser etnologi vid GU och avundas och imponeras av dig och ditt arbete, din glöd och din berättarförmåga! Keep up the good work!

  Julia 18 augusti, 2011 at 11:33 #

Lämna ett svar