Camembertsoppa, en 80-talsklassiker

I episod 96 av podden ”Edward Bloms smörgåsbord” talar Edward och Mats om olika recept med svamp, apropå en lyssnare som vill fira sin 33-årsdag med svamprätter. Så här löd lyssnarens brev:

Hej!
Jag fyller 33 år om ett tag, och tänkte mig ett firande med hobbit-tema, eftersom det i Fylke är myndighetsåldern, och det ger mig en ursäkt att fira stort även om det är ett ojämnt år. Hober är ju, som alla vet, barnsligt förtjusta i svamp. Därför är jag på jakt efter läckra och roliga svamprecept. Kan ni tipsa om era svampfavoriter?

Tack för podden. Dess optimistiska och livsnjutande upplägg är i sanning ett ljus i pandemins mörker.

Vänligen
Elias

Vilka svamprätter de föreslog får ni höra i slutet av podden (länk ovan)! Här nedan är det recept på camembertsoppa som Edward berättar om. Enligt honom är det en av mina gamla paradrätter som jag lagat ofta, men så är det inte riktigt.

Såvitt jag vet har jag bara gjort den vid ett par tillfällen, och det var bra längesedan sist. Det tillfälle jag minns är när det var förrätt på en nyårsmiddag med tre rätter som alla började på c, när 1989 blev 1990. Vi var fyra stycken som ordnade en rejäl fest i Solna, där vi serverade:
• camembertsoppa

• ciderkyckling

• chokladmousse

Soppan kom från en broschyr som Arla gav ut 1989. Häftet hette ”Soupe Cuisine”, och syftet var förstås att få svenska folket att laga soppa oftare (och därmed använda mer mjölk och grädde).
En vänlig dam på Arlas kundtjänst hittade recepthäftet i gömmorna, och skickade en svartvit kopia som härmed delges er alla. Prova gärna soppan, den är väldigt god (jag känner smaken av den bara jag skriver detta)!

Gunilla Kinn Blom

No comments yet.

Lämna ett svar