Poddepisod 95: ”Så roligt ska vi visst ha det!”

Avsnittet läggs upp här (senare under dagen): https://play.acast.com/s/edwardblom

Eftersom Edward Blom sitter på sitt kontor och – åtminstone i början av samtalet – lider av brist på ädla drycker kommer samtalet in på vatten. Inte minst vigvatten, som råkar finnas på just detta kontor. Mats Ryd undrar om det skulle vara möjligt att använda vigvatten i en humidor, för att på så vis välsigna cigarrerna – och Edward berättar om hur det mesta (inklusive tobaksplantor) är möjligt att få välsignat för den fromme.
Mats får sig ett gott skratt när Edward avslöjar att han under flera år, som den nitiske arkivarie han var, skrev ut all elektronisk postgång på papper. Apropå sin nya gasspis och -ugn med tillhörande stekspett ger Mats oss alla ännu ett finfint tittartips: nämligen matlagningsfilmer med Jacques Pepin (och Julia Child).
Det är inte bara synen på värdet av blaskig öl som skiljer de tu gastronomerna åt, utan även vilken roll utseendet och synintrycken spelar för maträtter. Edward vänder sig mot att även hemmakockar och -konditorer förväntas uppnå optisk perfektion på allt de lagar och bakar; Mats tycker att visuella effekter åtminstone på finare restauranger är en viktig del av upplevelsen, vilket Edward snudd på tycker är trams. De blickar tillbaka till barockens traditioner att duka upp kulinariska skådespel, och till det japanska sättet att servera vackra upplägg på tallriken – och enas åtminstone om att ”den som inte har KBT-timmar har inte levt”.
Plötsligt får Edward ett champagneglas i handen (Palmer Vintage 2013, om någon undrar – en födelsedagsgåva från hans barndomsvänner) vilket passar utmärkt eftersom en stor del av samtalet ägnas Mattias Svenssons nyutkomna bok ”Så roligt ska vi inte ha det; en historia om svensk alkoholpolitik” till vilken Edward skrivit förordet. De bisarra alkoholregleringar som funnits – och i stor utsträckning finns – i Sverige diskuteras, och hur de inte bara dödade den svenska krogkulturen utan även tillåtits inskränka demokratiska och mänskliga rättigheter. Boken är viktig läsning för alla, således, inte bara för alkoholromantiker!
När bör man som gäst erbjuda sig att hjälpa värden? undrar en lyssnare, varför Edward ger initierade tips på hur man är till god hjälp och när man faktiskt inte är det.
En annan lyssnare vill ha hjälp att skapa en flerrättersmeny att serveras med porter och stout, vilket han naturligtvis får, och en tredje undrar om i vilken mån gästernas berusningsgrad går ihop med god etikett – och så får både Mats och Edward tillfälle att hylla sina favoriter bland drycker: tyska rieslingviner!
Skriv gärna till: podden@edwardblom.se
Sponsring av poddens produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom
No comments yet.

Lämna ett svar