Champagne med otrevlig bismak

I går förmiddags bjöds jag in att vara med i Kanal 5:s Breaking News med Filip och Fredrik. Jag skulle provsmaka en champagne från 1937 och ge mitt utlåtande hette det. Först några timmar innan jag skulle dit upptäckte jag på deras hemsida, vems champagne det rörde sig om. Det visade sig vara Hitlers champagne – Den lilla detaljen hade de råkat glömma att nämna, liksom att den hade rykte om sig att vara cyanidförgiftad.  Jag kände mig grundlurad och bokade av, men lät mig ändå övertalas att i alla fall komma med på villkor att jag slapp smaka sörjan – trots allt vill man ju inte få rykta om sig att vara en som ställer in, för då är man tyvärr slut i tv- världen.

Det eventuella giftet var väl en sak. De hade tydligen haft en nål nere och sugit upp lite som kollats på ett labb i Linköping för de vanligaste gifterna – även om nazisterna hade tillgång till flera ovanliga också … Jag tyckte mest synd om Stig-Björns lilla dotter som var med i studion; har svårt att tänka mig att hon inte oroade sig – fast hon kanske är lika tuff som sin far.

Problemet med denna typ av jippon är dock att det både underblåser fixeringen vid Hitler och nazitopparna och samtidigt trivialiserar deras brott mot mänskligheten. Det finns en sjuklig kult kring nazismen som bara växer. Historiemagasinen kan knappt sälja ett nummer utan att Hitler, Göring eller någon av deras närmaste pryder omslaget, böcker om andra världskriget säljer orimligt mycket jämfört med andra historieskildringar, och många är de personer som har total koll på varenda liten detalj i nazisternas u-båtar eller maskingevär. En kollega till mig sa häromdagen när hon satt och höll i ett nummer av Allt om historia, att ”det enda som återstår är att de börjar göra Hitler som kramdjur”

Mest sjuk är ändå den relikdyrkan som verkar ske. Runt om på auktionsverk och webbhandelssidor bjuder samlare över varandra föra att köpa nazistföremål. Häromveckan råkade jag av misstag komma in på en fransk auktionssida som sålde en av Herman Görings uniformer. Historiskt är det naturligtvis mycket intressant att veta att han hade samma schweiziska kostymskräddare som Stalin, och att han lät starta en egen riddarorden (Känns det igen?) för att få bära egendesignade uniformer av andra färger och utseenden än övriga nazisters. Att ett museum bevarar några av dem kan jag förstå. Det är viktigt att inse att demokratin inte störtas av några övermänniskor, utan ofta av rena pajasar som en Kadaffi, Göring eller Mussolini. Men att samlare slåss med miljonbelopp för att få denna ”fantastiska, ovanliga, raritet, vilken mycket sällan kommer ut till försäljning!” som auktionskatalogen beskrev den som är vämjeligt.

Människan har alltid sparat på minnen och föremål från helgon och goda vishetslärare, men det är så genomperverst att samla reliker från världshistoriens ondaste människor.

Champagnen som hittades i Hitlers bunker vid krigsslutet borde antingen ha druckits upp av soldaterna som intog den, eller om man befarade förgiftning, hällts ut. Att auktionera ut den och köpa in den för stora pengar och sedan dricka den offentligt i tv spär bara på nazi-relikernas laddning. Och naturligtvis hakade Expressen på och lät löpsedeln fyllas med ”Filip och Fredrik dricker Hitlers champagne”.  Själv smakade jag den inte, både för att jag var ärligt rädd för att bli förgiftad, men också för att det kändes oerhört obehagligt at dricka en flaska som faktiskt nazitopparna kunde ha strukit sina blodiga fingrar över, nästan som att skåla med djävulen själv.  Och, ja jag förstår absolut de tittare som tycker jag själv var omoralisk som deltog i spektaklet – även om man kanske inte behöver gå så långt som den personen på Flashback som skrev att han hoppades att jag skulle dö av förgiftning.

Miljoner och åter miljoner människor dödades p.g.a. nazismen. Låt oss visa dem respekt genom att inte trivialisera nazismen och andra världskriget, men framförallt låta bli att beundrande samla på deras föremål som om de vore reliker av stora män. Det finns inget stort i att vara ond, det är bara patetiskt. Låt diktatorernas prylar och uniformer multna och försvinna. Deras champagne har i alla fall en bitter eftersmak – vare sig den innehåller cyanid eller inte.

Tags: , , , , , , ,

Champagne med otrevlig bismak

29 Responses

 1. Ibland så verkar F&F vara harmlösa skojiga typer som skriker liite för mycket när de är med i TV. Ibland verkar de vara historielösa idioter. Det är INTE ok att bjuda på Nazi-dricka, under några som helst omständigheter. ”Konjak och Nazister kan jag bara inte med”.
  Hälsar
  Maria Sjölund, Museiarbetare och blivande arkivarie.

  Maria Sjölund 25 augusti, 2011 at 12:47 #
 2. Hade champagnen smakat mindre illa om det var ex. Moder Teresas champagne? Jag tycker det är betydligt värre, att som du, sitta och njuta av den värsta djurplågarmaten som finns, nämligen gåslever. Men det är klart visst måste det ju vara mycket hemskare att provsmaka(vilket du inte ens gjorde) en dryck som råkat stått i en bunker hos en man som har ett tveksamt rykte i världshistorien, än att med nöje och glädje sitta och äta gåslever, där gässen plågats och tvångsmatats innan de till slut dör en plågsam död. Hyckleri av det värsta sorten Edward, nu sjönk du i mina ögon.

  Nixon 25 augusti, 2011 at 13:11 #
  • Nixon,

   Jag är katolik och Moder Teresa är saligförklarad, så det hade varit hennes champagne hade det varit en relik. Skulle naturligtvis vara fantastiskt att smaka några droppar av det! Det skulle vara den absoluta motsatsen mot att dricka Hitlers champagne.

   Edward Blom 26 augusti, 2011 at 14:05 #
   • Hitler var också katolik. Han var även nykterist, så flaskan var nog inte avsedd för honom.

    Louis 10 september, 2011 at 03:30 #
    • Han var född katolik, men avskydde kristendomen och var helt klart atteist. Nykter och vegetariskt så det förslog.

     Edward Blom 10 september, 2011 at 13:48 #
   • Men Edvard,moder Theresa är ju ganska omstridd som helgon.Det var ju detta med en massa pengar som försvann.Annars håller jag med dig om Hitlerchampagnen.Men påvestolen är ju också skyldig till en massa brott.Varför inte bojkotta den?MVH Leif

    leif 29 oktober, 2011 at 16:51 #
    • Moder Theresa var ett fantastiskt helgon, hon offrade hela sitt liv för de allra fattigaste – verkligen lågt att försöka anklaga henne. Naturligtvis har det begåtts felaktigheter från Kyrkans sida under de 2000 år den har funnits, men den har också stått för det allra bästa, uppbyggliga och heliga mänskligheten lyckats åstadkomma.

     Edward Blom 1 november, 2011 at 12:24 #
  • För övrigt är det helt barockt att jämföra utrotning av miljontals människor med att stoppa majs i gäss.

   Edward Blom 26 augusti, 2011 at 14:32 #
   • Ok, så om man smakar av en champagne, som råkade stå i hans bunker, då är man väl lite medskyldig i dina ögon. Och det är enligt mig, och säkert många andra, bra mycket värre att trycka i sig gåslever än att provsmaka en champagne som förmodligen Hitler inte ens vidrört.

    Nixon 27 augusti, 2011 at 19:51 #
    • Nixon, jag antar att du är en djurvän, möjligtvis vegetarian och att du skulle aldrig smaka på kyckling, eller produkter som innehåller ägg? Kycklingsköttet och äggen som säljs i Sverige är resultaten av extremt djurplågeri, oändligt mycket grymmare än tvångsmatningen av ankor eller gäss de senaste 12 dagar innan de slaktas.
     Om tvångsmatningen upphör så försvinner dessa effekter (hepatic steatosis) på djuret efter 4 veckor utan vidare skador. Och trauma av att få alldeles för mycket mat genom en tratt för ett djur som inte tuggar sin mat ska inte överdrivas.

     Matt 28 augusti, 2011 at 14:08 #
     • Ok, så du påstår att frigående kycklingar på svenska gårdar lider mer än gäss som tvångsmatas? Vilken värld lever du i?

      Nixon 30 augusti, 2011 at 13:19 #
   • Jag tycker det är ganska barockt att reagera som du gör över en flaska champagne som råkat stå i en tysk bunker för sisådär 70 år sedan.

    Nixon 30 augusti, 2011 at 13:20 #
   • Eller rättare sagt barockt att se ett samband mellan en flaska champagne och hemskheter som hänt under ett krig…

    Nixon 30 augusti, 2011 at 13:22 #
 3. Bra skrivet!

  Anna Dunér 25 augusti, 2011 at 14:40 #
 4. Tycker det är lite kissnödigt korrekt. Det rörde sig om en champagne som hittats i Führerbunkern. Att denna champagne skulle ha tillhört Hitler själv, och att man då skulle dricka djävulens droppar är ju en barnslig förenkling.

  Pär 25 augusti, 2011 at 21:41 #
 5. Jag tycker det är rätt störande och ett övertramp att du kallar människor som intresserar sig för historiska personer för sjukliga och perversa. Jag är allmänt historieintresserad, dessutom läser jag ofta biografier och kombinerar ofta dessa intressen genom att på biblioteket låna biografier om bl.a. kända nazister under andra världskriget. Jag har plöjt igenom böcker om Hitler, Goebbels, Speer, Heydrich m.fl. och på så sätt fått en rätt bra inblick i vad som motiverade dem, hur samhället såg ut, deras psykologiska sida och varför det gick som det gick. Detta är förvisso inte den enda historiska era som intresserar mig, jag är även intresserad av 1700-tal och 1800-tal. Man kommer inte ifrån att de här personerna hade en mycket stor inverkan på sin samtid och bara av den anledningen är det intressant att studera dem. Det betyder inte att jag på något sätt sympatiserar med vad de gjort. Vad tycker du man ska göra, ska man tiga ihjäl dem? Ska man blunda för alla företeelser som på något sätt väcker obehagliga känslor? Ja du, då får man plocka bort MÅNGA böcker från bibliotek och bokhandlare. För att inte tala om TV-program…

  TK 26 augusti, 2011 at 08:16 #
  • Ledsen om jag uttryckte mig slarvigt. Jag menar verkligen inte att det inte finns anledning att studera böcker om andra världskriget, nazismen och ledande nazister. Jag är naturligtvis för att man läser historia, lär sig av historien, mognar av historia, förstår människor bättre etc. etc. Det är inte ett normalt historieintresserade personer jag avser utan historieläsarnas motsvarigheter till det försvaret kallar MÖP:ar. Jag menade alltså inte att intresse för andra världskriget i sig var sjukligt och perverst utan att en del personer har ett sjukligt intresse för det, en extrem fixering vid Hitler och nazisterna som ligger farligt nära beundran. Som jag skrev är en detalj som att Göring hade samma uniformsskräddare som Stalin, vilket en historeintresserad god vän berättade för mig nyligen, naturligtvis intressant; det säger massvis om dessa människors fåfänga och högmod. Och natruligtvis måste man lära känna ondskan, förstå att det är vanliga människor, ganska banala och larviga som kan göra allt detta hemska. Men om man som en person jag nyligen träffade känner sig helt hög av att ha stått på samma plats där Hitler bevisligen en gång stått, så är det läskigt. Så läs lungt på. Kunskap är en lätt börda.

   Edward Blom 26 augusti, 2011 at 13:55 #
 6. Jag tycker att du överdriver ganska grovt, Edward, åtminstone vad gäller Filip och Fredrik. Jag kan hålla med om att samlandet av nazistföremål går till överdrift och när privatpersoner bjuder hundratusentals kronor på nazistpersedlar och -föremål för att glasa in och hänga upp i vardagsrummet, då bör man kanske ifrågasätta om det görs för dess historiska värde eller en pervers fascination av ondska.

  När Filip och Fredrik bjöd på Hitlers champagne såg jag det då snarare som en motreaktion till denna ”kult”, två lattjo programledare som köper flaskan trots att de inte har något större intresse av dess historiska värde mer än att den stått i en av Hitlers bunkrar. När de sedan väljer att dricka upp champagnen i det TV-program där de sedan injiceras med botox och visar roliga YouTube-klipp, med samma programledare som ätit en bit av sin egen rumpa och strippat på en porrmässa i USA, då avdramatiserar man därför hela skeendet nästan som för att säga ”Titta, här står vi och dricker Hitlers 74-åriga champagne för skojs skull, sug på den ni alla nazistdyrkare”. Jag ser inget fel i att de behandlar föremålet med den lilla respekt det förtjänar.

  Anton 26 augusti, 2011 at 11:31 #
  • Intressant vinkel, ligger en del i det Du säger att laddningen också kan minska om man tar det tillräckligt lättsamt. Fast jag tycker ändå det hela var lite osmakligt och uppskattar inte att jag själv blev indragen i det hela.

   Edward Blom 26 augusti, 2011 at 13:47 #
   • Jag kan väl poängtera att det enligt mig är ganska förståeligt varför du tagit illa upp om de personer från redaktionen som kontaktade dig från första början inte uppgav att det var champagne som funnits i Hitlers ägo; det tycks vara en synnerligen viktig detalj i sammanhanget och det finns knappast någon vettig anledning att undanhålla informationen.

    Anton 26 augusti, 2011 at 14:16 #
 7. Jag kan förstå din avsmak för dessa föremål, men samtidigt tycker jag du moraliserar lite för mycket. Laddningen kring historiska föremål kommer inte så mycket från deras ägares etiska värderingar, utan snarare från ägarens historiska betydelse. Dessvärre tycks de med negativ inverkan påverka oss kraftigare.

  Och Edward, kom ihåg att Flashback inte är representativt för den svenska befolkningen. Vi är många som stöttar dig!

  Erik 26 augusti, 2011 at 12:35 #
 8. Tack Edward,

  Läste att du skulle vara med och undrade lite lätt om du slagit dig. Nu ser jag att det handlar om en i mitt tycke oseriös produktionsapparat. Instämmer i dina åsikter. Jag tycker man skulle vaskat den… Det gör jag alltid med sådant som har bismak…

  Hans L 26 augusti, 2011 at 16:32 #
 9. Hej Edward,

  Vill bara säga att det finns ett gäng vettiga och trevliga människor på Flashback också. Du är väldigt välkommen att diskutera med oss på mat- och dryckesforumen då du besitter en väldig kunskap i dessa ämnen.

  Sedan så kan man samla på saker utan att sympatisera med eller beundra människors onda gärningar. Jag tycker det är viktigt att bevara dessa ting för det hjälper att minnas de handlingar som ej får ske igen. Dock så håller jag med om att det är en fixering av Hitler och nationalsocialismen. Dock är media mer skyldig till detta än samlarna.

  Vill avsluta med att jag hoppas att få se mer av dig i rutan framöver Edward då jag finner dig vara både duktig och underhållande.

  Med vänliga hälsninar

  Karl

  Karl H 26 augusti, 2011 at 18:40 #
 10. Jag har reagerat lite på att man talar om Hitlers champagne. En känd sida av myten kring Hitler är ju att han var absolutist. Alltså var vinet antagligen inte avsett att drickas av Hitler.

  Alex 28 augusti, 2011 at 09:49 #
 11. Sannerligen! Riktigt bra, och uppskattat inlägg Edward! Kan inte annat än att hålla med någon som står upp mot trivialiserandet- och populärkulturen som växt fram kring Hitler som person.

  Allt gott!

  /B

  Björn 1 september, 2011 at 17:13 #
 12. Hej Edward,

  Det var ändå rätt bra att Champagnen öppnades. För nu är den ju borta och en ”relik” mindre finns från Hitlers omgivning.

  Bra att du inte drack av den, för även om det inte var cyanid i den så skulle den ju knappast ha kunnat smakat speciellt gott.

  Anders Friborg 3 september, 2011 at 22:56 #
 13. Hej Edward,

  Bra skrivet! Jag tycker det är fel att säga att du överdriver eller ”moraliserar lite för mycket” som någon uttryckte sig. var och en har sin moraliska kompass och endast du och du allena kan besluta vad som är rätt och fel i dina ögon och ta ställning.

  Däremot har jag som djurvän även mina egna åsikter om den där gåslevern, men som svensk medborgare och medmänniska antar jag att du har rätt att äta vad du vill.

  Carolin 9 september, 2011 at 10:29 #
 14. Det finns en efterfrågan på föremål som har en koppling till historien. Måste vara underbart att få hålla i en flaska champagne från 1937, känna historiens vingslag. Dock hade det väl varit bättre om det rört sig om vin, då dess smakegenskaper utvecklas med åren. Avslagen champagne är väl inget som tilltalar.

  Skulle alla gånger lägga pengarna på ett vin istället, varför inte en flaska Château Pichon Comtesse de Lalande från samma år dvs. 1937 pris: ca 5000kr+frakt.

  Detta vin läppjas till rumstempererad gåsleverpaté, samtidigt som jag lyssnandes till Valkyriornas ritt, polerar min lätt patinerade SS-dolk inköpt på tradera för 9900:-

  Nåväl, memorablia från tredje riket fascinerar utan att man för den skull ska behöva vara nazist eller ens sd-are.

  Jon 13 september, 2011 at 17:01 #
Trackbacks/Pingbacks
 1. Fēilìpǔ & Fúléidélǐkè | Nordic Dervish - 25 augusti, 2011

  […] mördare: ”Filip och Fredrik dricker Hitlers champagne.” Okeeej? Lite senare såg jag följande på en väns Facebook: Edward Blom om Champagne med otrevlig bismak. Läsvärt. […]

Lämna ett svar