Spamolette

Efter någon månad tillsammans påpekade min fästmö Gunilla att en särskild bonus med att vaSpamra tillsammans med mig var att man alltid fick olika varma frukostar på morgonen. Även om vi i USA nu har slarvat lite och ofta skjutit in en enkel ”Yoghurt med valnötter” mellan omeletterna, baconet och de pocherade äggen, så stämmer det att (när jag har tid) gärna börjar kokkonstandet redan till frukost.

En frukost var Gunilla dock, märkligt nog, helt ointresserad att röra vid – och det var ändå min stora hyllning till landet i väster, Edwards bidrag till den genuint amerikanska kulturen, kort sagt det var morgonen då jag uppfann Spamolette!  Se recept nedan!

Spam är mig veterligt världens enda livsmedel som gett upphov till ett ord för skräp. När vi talar om ”spam” i bemärkelsen skräppost i våra e-brevlådor stammar det nämligen från denna beryktade köttkonserv. Bl.a. Wikipedia hävdar dock att det kommit via en sketch av Monthy Python där två personer förtvivlat försöker beställa en frukost utan den hatade konserven, vilket på en engelsk eller amerikansk sylta under 1970-talet kunde vara nog så svårt …

Monthy Python har även producerat en än kändare spam-scen; den där vikingarna sitter och sjunger ”spam, spam, spam”. I den svenska undertexten endast översatt till ”kött,

kött, kött” varvid poängen onekligen gick förlorad när man såg den som spamokunnig 15-åring. Spam-skämten blev så karaktäristiska för MP-gänget att den MP-musikal som nu drar fulla hus över världen heter Spamalot. Naturlitvis en parodi på kung Arthurs Camelot, hämtat från en fras i musikalen (och filmen den bygger på)  ”we eat ham, and jam and Spam a lot.”

Spamolette, recept

1. Gå till en butik där ingen känner igen dig och inhandla spamet
2. Öppna burken utan att skära dig
3. Skär spamet i stavar
4. Stek spamstavarna på kraftig värme (helst i margarin, usla varor trivs ihop) tillsammans med skivad lök.
5. Vispa ihop en sedvanlig omelett av några ägg och lite kallt vatten
6. Häll omelettsmeten över den stekta spamen
7. Gör inget försök att krydda, det kommer inte göra någon skillnad och salta för allt i världen inte, spamet i sig är redan sju tusan tunnor för salt.
9. Servera – och känn dig som en Monthy Pythons viking!

Tags: , , , , , ,

Spamolette

10 Responses

  1. Jag tyckte bättre om den gamla bloggen! Smaklösa juldekorationer, och nu ett inlägg om spam? Vad har hänt Edward?

    Jonathan 20 december, 2010 at 19:29 #
    • Bäste Jonathan, har nog inte med bloggens tekniska och layoutmässiga utformning att göra; är samma bloggprincip som fortsätter: ”allt som faller mig in”. Men halvannan månad i USA har tyvärr menlig popmodernistisk inverkan även på den mest konservative smakgeront.

      Edward Blom 20 december, 2010 at 20:15 #
  2. hoppas du inte missat den fantastiska mat(?)bloggen: http://thisiswhyyourehuge.com/
    råkade tänka på den när du nu försökte förädla spam.

    tack för en bra blogg och en bra ny blogg!

    Micke 20 december, 2010 at 22:28 #
  3. På tal om matbloggar: ”Den bruna maten” är helt fantastisk! Med hjälp av ”receptboxar” från 70-talet lagas allsköns konstigheter från ”brunåldern” (d.v.s. just 70-talet). DDR-Sverige i ett nötskal!

    http://denbrunamaten.se/

    I sanning ett fascinerande, och stundtals förfärande, matäventyr.

    Per Hedetun 21 december, 2010 at 00:16 #
  4. Otroligt starkt av dig att ge dig på en såpass motbjudande råvara. Det påminner om när jag och några vänner försökte uppskatta norrlandspölsa. Ditt experiment verkar ha gått betydligt bättre.

    Julhälsningar från Gödsvinet

    Jonas 21 december, 2010 at 08:00 #
  5. OT Tack för dagens artikel i kvällstidning ang julmat.

    Örjan 22 december, 2010 at 19:02 #
  6. När man talar om spam… Du milde!

    BTW, modererar du inte kommentarerna här, Edward?

    Per Hedetun 26 december, 2010 at 23:20 #
    • Hm, ja, nu försvann ju spamkommentaren jag kommenterade, så nu ser min kommentar ovan lite malplacé ut. 🙂

      Per Hedetun 27 december, 2010 at 23:17 #
  7. Underljuvligt.

    Farbror Bruun 27 december, 2010 at 09:02 #
  8. Det är samma sketch, youtube reder ut begreppen http://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE

    frucht 30 december, 2010 at 11:13 #

Lämna ett svar till Per Hedetun Click here to cancel reply.